Традиционални рецепт за УРМАШИЦЕ - Старински начин припреме враћа у детињство, стварајући утисак да никада нисмо одрасли
Подсећају на топли дом, чај или кафу крај пећи и окруженост онима којих више нема.
Сви састојци су већ у вашој кухињи, а уз неколико једноставних корака уживаћете у сласним и меким урмашицама које миришу на детињство!
Састојци:
- 2 јаја
- 13 кашика шећера
- 1 корица лимуна
- 1 прашак за пециво
- 1 ванилин шећер
- 200 г маслаца
- 500 г глатког брашна
- 1 чаша воде
- 1 лимун
- 800 г шећера (за прелив)
Припрема:
У великој посуди умутите јаја са шећером, ванилин шећером и корицом лимуна. Додајте омекшали маслац и све добро сједините.
Смеси придружите прашак за пециво, брашно и воду. Мешајте док не добијете глатко и мекано тесто.
Од теста обликујте мале куглице или овалне облике (по жељи), па их слажите на плех обложен папиром за печење.
Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 20 минута, или док не постану златно смеђе.
Док се урмашице пеку, припремите прелив. У шерпи загрејте 800 г шећера са соком од лимуна и мало воде. Кувајте на средње јакој ватри док се не створи густи сируп.
Када су урмашице печене, одмах их прелијте врућим сирупом и оставите да упију течност и охладе се. Пријатно!