Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

НАЈВАЖНИЈИ СУ ЗА ЈАЧАЊЕ ИМУНИТЕТА: Ова ТРИ ВИТАМИНА треба уносити током јесени и зиме, штите од инфекција

02.11.2023. 14:37
Пише:
Србија Данас
hrana
храна / Извор: Профимедиа

Веома су важни и за добру крвну слику!

Током хладних зимских месеци имунитет нам је често ослабљен, па смо подложнији многим сезонским инфекцијама. Зато је важно да се потрудите да једете што разноврснију храну, а два витамина и један минерал су нарочито важни:

 Потрудите се да током зиме једете што више протеина и хране богате витамином Д. Овај витамин нам је неоподан за регулисање имуног система, за раст и развој, за здраве кости и за још много процеса у нашем телу. Пошто га наша кожа производи под утицајем сунца, а током зимских месеци га нема довољно, зато своју исхрану морамо појачати намирницама богатим витамином Д.

Одмах ПРЕКИНИ НЕСАНИЦУ - Само један ЗАЛОГАЈ овог ВОЋА помаже да ЗАСПИМО, одличан избор пред спавањеnesanica

Одмах ПРЕКИНИ НЕСАНИЦУ - Само један ЗАЛОГАЈ овог ВОЋА помаже да ЗАСПИМО, одличан избор пред спавање

Пуњене ПАПРИКЕ по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ - Због овог састојка су посебно укусне (ВИДЕО)punjene paprike

Пуњене ПАПРИКЕ по рецепту из БАКИНЕ КУХИЊЕ - Због овог састојка су посебно укусне (ВИДЕО)

То су масне рибе попут лососа, харинге, сардине, туне. Осим у риби, витамина Д има у јајима, обогаћеном млеку, јунетини, телећој џигерици. Уколико и даље немате оптималну дозу овог витмина у крви, што се може проверити анализама, консултујте се с лекаром око избора суплементације

Појачајте унос витамина Ц како бисте додатно ојачали свој одбрамбени систем и омогућавали апсорпцију гвожђа. Један од начина је повећан унос витмина Ц.

limun
лимун / Извор: Профимедиа

Њега највише има у агрумима ( лимун, поморанџа, грејпфрут), у кивију, бобичастом воћу, броколију, прокељи, карфиолу, паприци, купусу...Трудите се да ове намирнице једете што свежије, непосредно након куповине и да их што мање термички обрађујете како би изгубиле што мање овог драгоценог витамина. Једна поморанџа, на пример, обезбедиће вам око 60 одсто дневних потреба за витамином Ц.

Осим витамина Ц, у велику улогу има и минерал цинк. Највише је заступљен у црвеном месу, јајима, млеку, неглазираним зрнима житарица, у пшеничним клицама, спанаћу, махунаркама, остригама, у семенкама бундеве, лана и сунцокрета, у бадемима, орасима…

hrana
храна / Извор: Shutterstock

На пример, 100 г говедине обезбедиће вам 50 одсто дневних потреба за цинком.