ЛЕПИЊЕ боље од оних из пекаре - Рецепт за НАЈМЕКШЕ и НАЈУКУСНИЈЕ тесто, а тајна је у једном састојку
Уколико сте се питали у чему је тајна сочних, меканих и дуготрајних лепиња - на правом сте месту.
Данас се упуштамо у чаролију прављења лепиња, оних меканих и сочних, са карактеристичним рупицама које сваки прави љубитељ хлеба воли. Ево шта вам је потребно и како да припремите тесто на овај начин.
Састојци:
- 200 мл воде
- 200 мл млека
- 3 кашике уља
- 20 г квасца
- кашичица шећера
Припрема:
Прво, измрвите квасац у млаку воду и додајте шећер, па добро измешајте. Потом убаците кашику брашна и поново промешајте. Када смеса нарасте, пребаците је у већу посуду, додајте млако млеко и постепено умешајте брашно док тесто не постане мекано и нелепљиво.
Умесите тесто с мало уља пред крај и оставите га да надође на топлом месту, око 40 минута.
Поделите га на комаде од 250 грама, рукама обликујте у лопте, па их покријте фолијом и крпом и оставите да одморе 10 минута.
Развијте сваку лоптицу рукама до величине већег тањира, притискајући ивице како бисте добили карактеристичне рубове и што тањи центар.
Прекријте их, затим исеците тупим ножем и премазујте беланцетом или млеком. Поспите сусамом.
Пеците их у претходно угрејаној рерни на 250 степени око 7 минута, док не постану лепо златно смеђе боје.
Сличан рецепт можете пронаћи на линку испод.