LEPINJE bolje od onih iz pekare - Recept za NAJMEKŠE i NAJUKUSNIJE testo, a tajna je u jednom sastojku
Ukoliko ste se pitali u čemu je tajna sočnih, mekanih i dugotrajnih lepinja - na pravom ste mestu.
Danas se upuštamo u čaroliju pravljenja lepinja, onih mekanih i sočnih, sa karakterističnim rupicama koje svaki pravi ljubitelj hleba voli. Evo šta vam je potrebno i kako da pripremite testo na ovaj način.
Sastojci:
- 200 ml vode
- 200 ml mleka
- 3 kašike ulja
- 20 g kvasca
- kašičica šećera
Priprema:
Prvo, izmrvite kvasac u mlaku vodu i dodajte šećer, pa dobro izmešajte. Potom ubacite kašiku brašna i ponovo promešajte. Kada smesa naraste, prebacite je u veću posudu, dodajte mlako mleko i postepeno umešajte brašno dok testo ne postane mekano i nelepljivo.
Umesite testo s malo ulja pred kraj i ostavite ga da nadođe na toplom mestu, oko 40 minuta.
Podelite ga na komade od 250 grama, rukama oblikujte u lopte, pa ih pokrijte folijom i krpom i ostavite da odmore 10 minuta.
Razvijte svaku lopticu rukama do veličine većeg tanjira, pritiskajući ivice kako biste dobili karakteristične rubove i što tanji centar.
Prekrijte ih, zatim isecite tupim nožem i premazujte belancetom ili mlekom. Pospite susamom.
Pecite ih u prethodno ugrejanoj rerni na 250 stepeni oko 7 minuta, dok ne postanu lepo zlatno smeđe boje.
Sličan recept možete pronaći na linku ispod.