Многи обожавају да пију кафу иако знају ДА ЈЕ НЕЗДРАВА! Доносимо вам ТРИК како да из омиљеног пића извучете корист!
Иако је кафа корисна и помаже у борби против уобичајених здравствених проблема, може се повезати и са хормонским поремећајима, лошим сном, па чак и деменцијом.
Многима је један од омиљених ритуала попити јутарњу кафу. Међутим, стручњаци сада тврде да би то могло угрозити ваше здравље.
Иако је, како кажу, кафа корисна и помаже у борби против уобичајених здравствених проблема, може се довести у везу са хормонским поремећајима, лошим сном, па чак и деменцијом, пише Daily Mail.
Зато су докторка Шина Бернел из Бризбејна и антрополог Сим Ланд открили једноставне промене у рутини које могу помоћи да кафа буде корисна за здравље, а не штетна.
Избегавајте да пијете кафу одмах ујутру: Љубитељи кафе требало би да сачекају бар сат времена пре него што попију прву кафу јер кофеин може да повећа ниво кортизола. Ланд сматра да је идеално време за конзумацију кафе од 8 до 14 часова.
- Ако можете да сачекате сат времена након буђења, то је оптимално јер вам ниво кортизола и даље расте. Идеја је да дозволите природном порасту кортизола да повећа вашу будност пре него што унесете кофеин, који такође благо подиже кортизол, чиме избегавате велики скок, објашњава он.
С друге стране, докторка Бернел ужива у својој шољици кафе чим се пробуди и сматра да је то сјајан почетак дана, посебно јер кафа може да заштити од рака црева. Обоје стручњака се слажу да је ограничена конзумација кафе у касним поподневним и вечерњим сатима добра пракса како би се избегло нарушавање сна.
Немојте пити више од три кафе дневно: Стручњаци препоручују 2 до 3 шоље дневно да бисте у потпуности искористили предности кафе. Докторка Бернел је објаснила да умерена конзумација кафе може допринети дуговечности, али више од три шоље може повећати ризик од когнитивног опадања у каснијем животу.
Користите биљно млеко: Докторка препоручује избегавање млека животињског порекла јер је богато лактозом и теже се вари с годинама, нарочито код жена. Такође не саветује употребу индустријски произведеног биљног млека, већ препоручује прављење сопственог.
- Свежије је и не садржи штетне адитиве и рафинисана уља која се обично налазе у комерцијалном млеку од орашастих плодова, рекла је.
Такође саветује да се избегава додавање шећера или заслађивача, осим мало меда. Само уживајте у укусу кафе, додала је.
Установите како кафа делује на вас: Антрополог Ланд сматра да је важно знати да ли имате природно брз или спор метаболизам, будући да генетика игра велику улогу у томе како ваше тело реагује на кафу. Они са спорим метаболизмом после кафе ће се обично осећати нервозније или ће имати убрзан рад срца, док ће они са бржим метаболизмом кафу подносити стабилније и обично могу да попију више шоља без негативних последица.
Уживајте у кафи: Докторка сматра да треба успорити и испијање кафе претворити у ритуал или друштвено искуство, а не само у унос напитка.
- Свест и уважавање чине велику разлику у свему што конзумирамо, закључила је.