Mnogi obožavaju da piju kafu iako znaju DA JE NEZDRAVA! Donosimo vam TRIK kako da iz omiljenog pića izvučete korist!
Iako je kafa korisna i pomaže u borbi protiv uobičajenih zdravstvenih problema, može se povezati i sa hormonskim poremećajima, lošim snom, pa čak i demencijom.
Mnogima je jedan od omiljenih rituala popiti jutarnju kafu. Međutim, stručnjaci sada tvrde da bi to moglo ugroziti vaše zdravlje.
Iako je, kako kažu, kafa korisna i pomaže u borbi protiv uobičajenih zdravstvenih problema, može se dovesti u vezu sa hormonskim poremećajima, lošim snom, pa čak i demencijom, piše Daily Mail.
Zato su doktorka Šina Bernel iz Brizbejna i antropolog Sim Land otkrili jednostavne promene u rutini koje mogu pomoći da kafa bude korisna za zdravlje, a ne štetna.
Izbegavajte da pijete kafu odmah ujutru: Ljubitelji kafe trebalo bi da sačekaju bar sat vremena pre nego što popiju prvu kafu jer kofein može da poveća nivo kortizola. Land smatra da je idealno vreme za konzumaciju kafe od 8 do 14 časova.
- Ako možete da sačekate sat vremena nakon buđenja, to je optimalno jer vam nivo kortizola i dalje raste. Ideja je da dozvolite prirodnom porastu kortizola da poveća vašu budnost pre nego što unesete kofein, koji takođe blago podiže kortizol, čime izbegavate veliki skok, objašnjava on.
S druge strane, doktorka Bernel uživa u svojoj šoljici kafe čim se probudi i smatra da je to sjajan početak dana, posebno jer kafa može da zaštiti od raka creva. Oboje stručnjaka se slažu da je ograničena konzumacija kafe u kasnim popodnevnim i večernjim satima dobra praksa kako bi se izbeglo narušavanje sna.
Nemojte piti više od tri kafe dnevno: Stručnjaci preporučuju 2 do 3 šolje dnevno da biste u potpunosti iskoristili prednosti kafe. Doktorka Bernel je objasnila da umerena konzumacija kafe može doprineti dugovečnosti, ali više od tri šolje može povećati rizik od kognitivnog opadanja u kasnijem životu.
Koristite biljno mleko: Doktorka preporučuje izbegavanje mleka životinjskog porekla jer je bogato laktozom i teže se vari s godinama, naročito kod žena. Takođe ne savetuje upotrebu industrijski proizvedenog biljnog mleka, već preporučuje pravljenje sopstvenog.
- Svežije je i ne sadrži štetne aditive i rafinisana ulja koja se obično nalaze u komercijalnom mleku od orašastih plodova, rekla je.
Takođe savetuje da se izbegava dodavanje šećera ili zaslađivača, osim malo meda. Samo uživajte u ukusu kafe, dodala je.
Ustanovite kako kafa deluje na vas: Antropolog Land smatra da je važno znati da li imate prirodno brz ili spor metabolizam, budući da genetika igra veliku ulogu u tome kako vaše telo reaguje na kafu. Oni sa sporim metabolizmom posle kafe će se obično osećati nervoznije ili će imati ubrzan rad srca, dok će oni sa bržim metabolizmom kafu podnositi stabilnije i obično mogu da popiju više šolja bez negativnih posledica.
Uživajte u kafi: Doktorka smatra da treba usporiti i ispijanje kafe pretvoriti u ritual ili društveno iskustvo, a ne samo u unos napitka.
- Svest i uvažavanje čine veliku razliku u svemu što konzumiramo, zaključila je.