Напуните тањир храном богатом влакнима: Она су важна из више разлога
Здрава су...
Брзо огладните након јела и без обзира на количину хране коју сте појели не можете дочекати ужину или наредни оброк? Промените начин исхране и решићете проблем. Намирнице богате влакнима заситиће вас и у наредних неколико сати нећете морати за посегнете ни за каквим беспотребним залогајима. Због чега су још влакна важна у исхрани?
Влакна су важна за правилан рад црева и читавог пробавног система. Поред тога, она снижавају ниво тзв. лошег холестерола. Нутриционисти саветују да количину влакана у исхрани повећавате постепено, јер нагла промена јеловника може изазвати надимање и дијареју.
Јапанска техника спавања је спас за кичму: Овај положај излечиће сваки бол у леђима!
ОВАЈ ТРИК ЗА САМО 30 СЕКУНДИ УКЛАЊА ЗУБОБОЉУ: Тајна коју СТОМАТОЛОЗИ вешто крију! (РЕЦЕПТ)
Сваки прст је повезан са два органа и две емоције: Ево које тегобе уклања ова метода лечења!
Додатни савет: не заборавите да пијете најмање осам чаша воде дневно! Течност ће спречити надимање и помоћи да варење хране буде лакше.
Влакна се налазе у многим намирницама биљног порекла, нарочито у житарицама, орашастим плодовима и воћу.
Чија семенке додају леп, орашаст укус смутијима, јогурту и другој храни, при чему су веома једноставне за припрему. Довољно је да их поспете преко јела или умешате у оброк и – припрема је готова. Поред велике количине влакана и протеина које садрже, оне су добар извор омега-3 масних киселина које су повезане са мањим ризиком од срчаних обољења.
Дневни унос влакана лако ћете повећати ако усвојите једну нову навику – грицкање семенки сунцокрета. Оне су и добар извор и мононезасићених масти које могу помоћи у снижавању нивоа холестерола.
Мекиње, које су такође пуне влакана, многима нису омиљена намирница, а из више разлога заслужују место на трпези. Можете их помешати са зобеним или овсеним пахуљицама, убацити у смесу за мафине или измиксати с изгњеченом бананом и кикирики путером.
Велику количину влакана садрже и бадеми. Поред тога што су благотворни за пробавни систем, они су заслужни и за квалитет коже. Витамин Е смањује оштећења коже узрокована штетним УВ зрачењем, а управо су бадеми богат извор тог витамина. Зато, ставите кесицу ове здраве грицкалице у џеп и грицкајте их кад год осетите глад.
Батат садржи велику количину влакана, као и витамин А. Убаците га у мусаку или било које друго јело које правите од кромпира и добићете додатну количину влакана. Танке шните батата можете и гриловати, након чега их само прелијте путером и медом. Добићете укусан и здрав оброк који ће вас дуго држати ситим.
Суве шљиве су добар извор калијума, који помаже телу да регулише крвни притисак. Наравно, садрже и доста влакана, па је поготово пожељно да их једете уколико патите од опстипације. Додајте суве шљиве у овсену кашу или их изблендајте како бисте обогатили смути.
Влакна се налазе и у укусним малинама, које лако можете додати у фрапе или кашу од житарица. С обзиром на то да им сезона кратко траје, у месецима кад их нема у свежем облику купујте оне смрзнуте.
Уколико све ове намирнице већ користите у исхрани, имајте у виду да се влакна налазе и у семену лана, прокељу, артичокама, сочиву, црном пасуљу, леблебијама, јечму, крушкама, авокаду, купинама, кикирикију…
Да ли знате? Шта доводи до тога да брадавице буду тврде и болне
Опекотине усана: Дерматолози саветују како да их на најбољи начин умирите и излечите
БОЛЕСТ ОД КОЈЕ ПАТИ СВЕ ВИШЕ ЉУДИ: Депресија ТРЕБА да се лечи - У ових 5 МИТОВА не смете веровати!
"Гинеколог ми је открио ЦИСТЕ на материци - Моји проблеми су НЕСТАЛИ за 4 дана помоћу ОВОГ напитка!"
НАУКА ПОТВРДИЛА: Музичка терапија ПОМАЖЕ у лечењу МОЖДАНОГ УДАРА!