Ова ХРАНА може ИЗАЗВАТИ МИГРЕНУ - Избегавајте је у широком луку, подстиче све врсте главобоља, а често се конзумира
Мигрена је врста јаке главобоље која почиње нагло. Њен прецизан узрок још увек није медицински утврђен, али постоје намирнице које је могу подстаћи.
Бол у глави који је карактерише најчешће је пулсирајући и концентрисан у једном делу, али може се проширити. Симптоми који га прате су депресија, раздражљивост, пад расположења, немир и мучнина.
Препоручује се конзумација одређене врсте хране, најчешће сировог воћа и поврћа. С тим у вези, избегавајте следеће намирнице чак иако не патите од мигрене.
Кафа
Веза између кофеина из кафе и мигрене може бити компликована. Овај састојак негативно утиче на главобољу на више начина - као окидач и узрок. Међутим, уколико се правилно и умерено унесе, може бити у служби "лека" односно ублажавања бола.
Зрели сиреви
Зрели сиреви најчешће су они мало старији или умереног старосног доба. Они садрже висок ниво тирамина, који може изазвати сужавање крвних судова. На тај начин долази до главобоље. Ово једињење налази се још и у вину, екстракту квасца, чоколади и прерађеним месним производима.
Алкохол
Познат је осећај мамурлука након бурне ноћи, али не утичу сва пића на исти начин. Наиме, црвено вино изазива мигрену више него било који други алкохолни напитак, а највише су погођене жене.
Прерађено месо
Код појединих људи мигрена се може јавити одмах или после неколико минута од конзумирања месних прерађевина. Најбоље је избегавати роштиљске и чајне кобасице, виршле, сланину, печеницу, суви врат и сличне намирнице. Оваква главобоља назива се још и "хот дог главобоља".
Чоколада
Иако се црна чоколада често препоручује, она садржи једињење које сужава крвне судове, што даље доводи до јаких болова у глави.
Напомена: Само неуношење ових намирница неће побољшати ваше здравствено стање. Уколико патите од мигрене или друге главобоље, посетите лекара.
Србија Данас/Totally Wellness/Татјана Поповиц/Пренела С.П.