Из бакине књиге рецепата: Имате блокаду и не чиме да обрадујете породицу? Старински кох је све што вам треба
Назив потиче од немачке речи koch (кувати), иако се овде ради о колачу печеном у рерни. Овај колач нема потребе за кремом – његов шарм лежи у меканом бисквиту и богатом млечном преливу.
Кох, једноставан а сочан колач од гриза, миљеник наших бака из Војводине, враћа се на трпезе и у срца нових генерација. У питању је десерт старог света, кога обожавамо управо због његове лаке и ваздушасте структуре и сочне завршнице.
Комбинација шлага од беланаца и топлог млека са ванилом ствара колач који се топи у устима.
Састојци
За бисквит:
6 јаја
6 кашика шећера
6 кашика гриза
1 кесица ванилин-шећера
За прелив:
1 л млека
2 кашике шећера
1 кесица ванилин-шећера
Умутите беланца у чврст снег, постепено додајући шећер. Када снег постане сјајан и густ, додајте једно по једно жуманце и све лагано сједините.
Додајте гриз и ванилин-шећер и варјачом или шпатулом пажљиво промешајте, пазећи да маса не спласне.
Сипајте смесу у подмазан и побрашњен плех, средње величине, и пеците у унапред загрејаној рерни на 180°Ц око 25–30 минута, док кох не добије златножуту боју и почне да се одваја од ивица плеха.
Док се кох пече, у шерпици загрејте млеко са шећером и ванилин-шећером, све док не проври.
Врућ кох прелијте врелим млеком, равномерно, полако и стрпљиво, како би се упило. Кох ће “попити” млеко и постати изузетно сочан и мекан.
Оставите га да се охлади на собној температури, а затим га пребаците у фрижидер на пар сати, још је бољи кад одстоји.
Савети за савршен кох
Беланца мутите док не добијете потпуно чврст снег – то је основа ваздушасте текстуре.
Гриз не сме да буде прегруб – користите ситнији, пшенични гриз.
Прелив увек треба да буде врео и да се сипа преко врућег колача – само тако ће се равномерно упити и сачувати мекоћу.
Кох је најукуснији када се служи хладан, дан након припреме.