Овако се прави ДОМАЋА ШТРУДЛА са маком и ОРАСИМА - Савршенство укуса, тесто не нараста, нема муке, а резултат је одличан
Предивна посластица за целу породицу, а може послужити и када очекујете госте.
Данас вам представљамо рецепт за штрудлу која се брзо и лако припрема, а укус је неодољив.
Ево шта вам је потребно и како се прирема.
Састојци:
1 јаје
15 грама квасца
100 милилитара млека
250 грама маргарина
1 прашак за пециво
500 грама брашна
Млеко додајте по потреби да би замесили једно мекше тесто.
Фил:
250 грама мака
1 ванил шећер
2-3 кашике џема
2-3 кашике шећера
Врело млеко по потреби.
250 грама млевених ораха
2-3 кашике џема
Сок од једног лимуна
3 кашике шећера
Врело млеко по потреби.
Припрема
Јаје разбијте у посуду, додајте 250 милилитара млека и умутите. Додајте две кашике шећера, један прстохват соли, 15 грама квасца. Када све сјединимо додамо 250 грама маргарина или путера собне температуре.
Све умутите кашиком и изрендајте у смесу кору лимуна, затим додајте и прашак за пециво. Полако дозирајте у смесу пола килограма брашна мешајте и онда месите руком када се састојци почну сједињавати.
Замесите глатко и мекано тесто. Пренесите га на равну површину посуту брашном и премесите. Од једне јуфке тако добијеног теста, направите две.
Оставите их по страни док припремате фил.
Фил орах
Једну половину лимуна, или један цео лимун исцедите, додајте му млевене орахе, неколико кашика светлијег џема и врело млеко (мере пишу у састојцима).
Фил мах
У посуду са маком додајте тамнији џем, две до три кашике, мало шећера, једну кашику, сипајте врело млеко и сједините фил.
Припремите плех за два листа штрудле, науљите га и поставите папир за печење.
Затим прву јуфку расклагијајте танко и премажите филом са орасима, затим тако и другу и премажите филом од мака.
Ролајте штрудлу, поставите је на плех за печење и сваки лист премажите умућеним јајетом. Ставите да се пече и чим ухвати кору прекријте је навлаженим папиром за печење да се не пресуши и не пукне током прања.
Детаљније на видеу у прилогу Кухиња Валентина Машковић где можете пронаћи још занимљивих рецепата.