Овакву гибаницу још увек нисте јели - Хрскава, сочна, савршена: Овај састојак је кључан за њен необичан укус
Најлепша је док је још топла, уз чашу хладног јогурта, домаћу туршију или шољу киселог млека. Савршена и за доручак и за вечеру.
Гибаница је много више од обичне пите – она је симбол топлине дома, сећања на детињство и недељна јутра уз звуке старе народне музике.
У овој варијанти доносимо вам модернији приступ, без губитка аутентичности. Улогу традиционалног надева богате само фетом и јајима, овде оплемењују спанаћ и карамелизовани лук – за гибаницу која одузима дах сваком залогају.
Састојци:
- 500 г танких кора за питу
- 300 г фета сира (или комбинација са ситним сиром)
- 200 г бланшираног спанаћа (може и смрзнут, добро оцеђен)
- 2 већа црна лука
- 1 кашика смеђег шећера
- 5 јаја
- 200 мл јогурта
- 100 мл киселе павлаке
- 50 мл млека
- 80 мл уља
- Со и бибер по укусу
- Прстохват мускатног орашчића (по жељи)
- Мало путера за премазивање плеха
Припрема:
Карамелизујте лук.
Црни лук исеците на ребарца и пржите га на средњој температури у кашици уља уз прстохват соли. Након десетак минута додајте смеђи шећер и наставите да мешате док лук не постане златносмеђ и мекан. Оставите да се прохлади.
2. Припремите надев.
У великој чинији помешајте измрвљен фета сир, благо умућена јаја, јогурт, павлаку, млеко и уље. Додајте оцеђен спанаћ, прохлађен лук, мало бибера и по жељи мускатни орашчић. Лагано промешајте да се све сједини.
3. Слажите гибаницу.
Плех премажите путером. Ређајте три коре, сваку благо попрскајте уљем. На трећу кору ставите део надева. Понављајте поступак док не потрошите сав материјал, завршавајући кором.
4. Завршни премаз.
По последњој кори сипајте остатак надева или умутите још једно јаје с мало јогурта и прелијте преко.
По жељи поспите сусамом или црним кимом.
5. Пеците
Гибаницу пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 40 минута, док не добије богату златну боју.
Оставите је десетак минута да „одмори“ пре сечења.
Савети шефа кухиње:
Ако желите додатну хрскавост – пре пећења прелијте гибаницу са кашиком минералне воде.
Карамелизовани лук даје слаткасту дубину – слободно експериментишите и са празилуком или младим луком.