Ове намирнице ИЗБЕГАВАЈТЕ АКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ: Нутриционисти открили шта УСПОРАВА опоравак
Исхрана за оне који су прележали корона вирус, или се с њим тренутно боре, мора бити прилагођена опоравку организма. Ово су најгоре намирнице!
Ако сте прележали корону, или се тренутно борите с вирусом, две српске нутриционисткиње објасниле су шта би требало јести да би опоравак организма био бржи.
Правилна исхрана важна је и када смо здрави, а посебно је битна када се тело опоравља од било које инфекције. Постоје и намирнице које би требало избегавати јер нису од помоћи када је опоравак у питању.

ДИЈЕТА ЈЕЛЕНЕ БАЧИЋ АЛИМПИЋ (52) ЗБОГ КОЈЕ ИМА ФИГУРУ ИЗ СНОВА: Исхрана која топи и до 3 кг за недељу дана!

КОРОНА КОД ДЕЦЕ: Ево како да РАЗЛИКУЈЕТЕ обичну прехладу од КОВИДА, један СИМПТОМ је КЉУЧАН, одман РЕАГУЈТЕ
- Правилна исхрана треба да буде уравнотежена, избалансирана са доста витамина и минерала. Акценат је на интегралним житарицама, уносу свежег воћа, посебно богатог витамином Ц и свежег поврћа. Извор протеина треба да нам буде из намирница као што су месо, риба и јаја. Важан је адекватан начин припреме намирница, како не бисмо умањили њихову дијететску биолошку вредност", рекла је нутриционисткиња Љиљана Путниковић из Клиничког центра Србије.
Нутриционисткиња Ана Тодоровић наводи да пацијентима који су прележали или имају ковид саветује здраве масноће, и објашњава зашто.
- Пацијентима обично препоручим да свакодневно буду заступљене здраве масти попут орашастих плодова, маслиновог уља, а не треба избегавати ни умерене количине путера, јер су то извори липосолубилних витамина који се боље користе у масној средини. Важна је и свежа цвекла, зелено поврће. Дневно је довољно око 600 грама свежег поврћа на дан", каже Ана Тодоровић.
- Доручак је важан јер су плућа угрожена, храну треба минимално термички обрађивати, узимати доста воћа, поврћа. Код пацијената са дијабетесом треба бити обазрив", рекла је др Путниковић.
Шта избегавати у исхрани?
- На првом месту то су пекарски производи, слаткиши, шећер уопште, брзу храну, па је потребно фокусирати се на домаћу исхрану", рекла је Ана Тодоровић.
- Дан може да се започне домаћим соком од ароније, у умереним количинама, који је одличан за имунитет, цеђеним лимуном уколико то нашем желуцу не смета. Избалансираним доручком који садржи интегрални хлеб, козије кисело млеко, кувано јаје и додатак свежег поврћа. Важан је и редован сан, благо излагање Сунцу", закључила је за РТС нутрициониста Ана Тодоровић из Дома здравља Савски венац.