Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ НОВА ОЗНАКА НА МЕСУ У СРБИЈИ: Ево шта она значи и да ли ћете променити своју куповину

01.04.2022. 12:23
Пише:
Србија Данас
Smrznuta hrana
Смрзнута храна / Извор: Профимедиа/илустрација

У продавницама ће се појавити нова ознака "Произведено у Србији" на месу и производима од меса домаћег порекла.

Већ од данас, када купите месо, можете знати да ли је пореклом из Србије. Због чега је то важно, како ће ова мера да утиче на домаћу производњу, али и на квалитет нашег меса, открили су Ненад Будимировић из Удружења за сточарску производњу Привредне коморе Србије и професор доктор Светлана Станишић, доктор физичке хемије и стручњак за исхрану.

КАТАСТРОФА! Шта све ПОЈЕДЕ за један ОБРОК - Миљана Кулић на ДИЈЕТИ, пример како се НЕ ТРЕБА хранити (ВИДЕО)

КАТАСТРОФА! Шта све ПОЈЕДЕ за један ОБРОК - Миљана Кулић на ДИЈЕТИ, пример како се НЕ ТРЕБА хранити (ВИДЕО)

АКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ, ПРЕТИ ВАМ ТИХИ ИНФАРКТ: Кардиолог упозорио на НАЈРИЗИЧНИЈУ активност

АКО СТЕ ПРЕЛЕЖАЛИ КОРОНУ, ПРЕТИ ВАМ ТИХИ ИНФАРКТ: Кардиолог упозорио на НАЈРИЗИЧНИЈУ активност

Често купци коментаришу порекло меса које купујемо у продавницама, да ли је из Србије или је увезено и колико је свеже, све те недоумице ће од 1. априла бити уклоњене са новом ознаком "Произведено у Србији".

- Код меса је веома знацајна свежина и зато је веома битна информација да месо није транспортовано много километара - рекао је за РТС Бранислав Ракетић из Министарства пољопривреде, а преноси Курир.

Piletina
Пилетина / Извор: Профимедиа

- Допуна правилника о декларисању донета је почетком марта где се додатно означава порекло меса које долази из Србије и да се посебно означавају производи од меса који садрже више од 50 одсто меса. Жеља нам је да помогнемо нашу домаћу индустрију. Ова врста информације је веома значајна за потрошача. Истраживања показују да је најбитнија цена, а одмах затим и порекло производње - казао је Ракетић.

Према његовим речима, у обавези ће бити да се ознака "Произведено у Србији" користи у малопродајним објектима.

Докторка Светлана Станишић за "Јутро" на Првој открила је да данас није лако препознати квалитетно месо, као и да се нада да ће ова мера важити и за све остале намирнице.

"Није лако на поглед препознати квалитетно месо. Ја се врло радујем томе што ће бити обележени производи из Србије, а искрено се надам да ће то да важи за шири спектар, не само за месо. Када су у питању биљне намирнице, оне доста губе на витаминима када се преносе. Дакле, није исто када их транспортујете на даљину", рекла је докторка и додала:

"Друго, еколошки је јако лоше, троши се много горива. Треће, ми не знамо какви су стандарди те земље и како је та храна одгајана тамо. Ми много бољу контролу можемо да имамо над локално произведеним намирницима. Услови производње много утичу на квалитет и меса и биљних намирница. Трећина хране, веровали или не, пропадне на путу до потрошача", рекла је др Станишић која се потом осврнула на случај у Нишу, где су се деца отровала храном.