Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Београд
  • Дечани
  • Јагодина
  • Крагујевац
  • Крушевац
  • Ниш
  • Нови Сад
  • Ораховац
  • Панчево
  • Пирот
  • Приштина
  • Призрен
  • Сомбор
  • Суботица
  • Штрпце
  • Ужице
  • Врање
  • Вршац
  • Зрењанин
  • Звечан

ОВО ЈЕ ОТРОВ КОЈИ НЕ ИЗЛАЗИ ИЗ ТЕЛА: Ево које уље никако не смете да користите за пржење и кување

09.10.2023. 17:00
Пише:
Србија Данас
ulje
уље / Извор: Shutterstock

Чак и најбоља уља некад нису погодна за високе температуре, због тога морате да знате која уља су безбедна за кување, а која се користе као преливи за салате

Када кувате храну на високим температурама, уље може да досегне 120 - 160 Целзијуса у рерни, а у тави и до 250 степени Целзијуса.

Ево која уља не смете да користите за печење или кување:

  • Уље добијено од кикирикија, ораха, бадема, семенка грожђа;
  • Уље конопље, сусама, лана, сунцокрета, репице и шафрана;
  • Кукурузно уље, уље од семенка бундеве.

maslinovo ulje
маслиново уље / Извор: Профимедиа

Најбољих ПЕТ НАРОДНИХ ЛЕКОВА ЗА ПРЕХЛАДУ: Елиминишу бактерије из грла, помажу код упале

Најбољих ПЕТ НАРОДНИХ ЛЕКОВА ЗА ПРЕХЛАДУ: Елиминишу бактерије из грла, помажу код упале

ЧИСТИ ЦРЕВА ДО КРАЈА, јача имунитет пред зиму! Нутриционисткиња Марија објаснила утицај КИСЕЛОГ КУПУСА на ПЛОДНОСТ

ЧИСТИ ЦРЕВА ДО КРАЈА, јача имунитет пред зиму! Нутриционисткиња Марија објаснила утицај КИСЕЛОГ КУПУСА на ПЛОДНОСТ

Уља која се препоручују за кување и пржење хране:

1. Маслиново уље - има високу термичку стабилност. Задржава корисна својства и на високим температурама.

2. Кокосово уље - одлично се разлаже у организуму, садржи антивирусна и антигљивична својства. Добро подноси високе температуре.

3. Животињске масти - свињска маст, маст од мангулице, те гушчија маст, одличне су за спремање свих врста јела и печења.

Уља која се користе као преливи за салате:

Сунцокретово, кукурузно оље, уље репице и ланено уље. Ако се ова уља загреју отпуштају слободне радикале и продукте липидних оксида. Због чега изазивају упалне процесе и штетно делују на здравље.

Сунцокретово уље садржи много Омега 3 масних киселина, али када се загреје на високим температурама може да изазове хроничне болести попут дијабетеса, метаболичких промена, аутоимних процеса и ендокриних болести.

Уље добијено од семенки лана богато је омага 3 и омега 6 масним киселинама, као и витамином Е. Али се на високим температурама распада, због чега је добро да се користи само хладно.

Како кувати и чувати уље:

Да би уље сачувало корисна својства, потребно је да се придржавате ових правила:

  1. Кад пржите храну никад не загревајте уље толико да се дими;
  2. Смањите укупно време пржења или кувања;
  3. Никад немојте поново користити исто уље;
  4. Не остављајте флашу уља на сунцу; Уље увек чувајте на тамном и хландом месту, добро затворено.