Ово је СПАС ЗА ЈЕТРУ - Доручак који регенерише и уклања временом накупљене токсине, веома је здрав и добар за пробаву
Постоји неколико варијанти доручка здравог за јетру, а ви сами бирајте шта ће постати део ваше дневне рутине.
Лоша исхрана и лош начин живота, доводи до тога да се токсини акумулирају и ћелије јетре се уништавају. Овај доручак препорука је лекара за све који желе да очисте јетру.
Укратко о здрављу јетре
- Главни знаци здравствених проблема са јетром:
- повећање величине јетре;
- горак или метални укус у устима;
- појава жутог премаза на језику
Фактори који погоршавају функцију јетре:
- грешке у исхрани, преједање, нездрава храна;
- пушење, алкохолна пића;
- физичко и психо-емоционално преоптерећење;
- компликације након болести, узимања одређених лекова
Важно је схватити да ако се појаве било какви знаци или сумње на дисфункцију јетре, одмах се обратите лекару. Јетра је једини орган који нема нервне завршетке, може се уништити апсолутно безболно за особу. И само специјалиста може поставити тачну дијагнозу и прописати адекватну терапију.
У сваком случају, јетра ће имати користи од промене исхране и одрицања од масне и зачињене хране, алкохолних пића и пушења. А укључивање каше у вашу свакодневну исхрану помоћи ће да се обнови функционисање овог важног органа, продужи младост и здравље.
Посебно добро ће вратити функцију јетре каша , коју стручњаци препоручују да се припреми за доручак.
Рецепт за кашу за регенерацију јетре
Овсена каша – једна чаша. Овас блокира апсорпцију штетних материја и убрзава елиминацију токсина. Олакшава процес варења. Пружа телу енергију без преоптерећења стомака.
Бундева (ољуштена и исечена на коцкице) – 20-40 г. Обнавља ћелијске структуре јетре, подмлађује. Помаже у чишћењу свих унутрашњих органа. Научници са Универзитета Јејл доказали су предности бундеве за људски организам. Такође препоручују да га користите као компоненту салате. Једење сирове бундеве на празан стомак побољшава функције желуца и дигестивног тракта.
Суво грожђе (добро опрати и сортирати) – ½ шаке. Оптимизује функције јетре, помаже обнављање ћелија.
Бадеми – по жељи. Садржи масне киселине које тело не може само да произведе. Нормализује функцију јетре.
Помешајте све састојке у мањој шерпи, додајте воду или млеко, а можда и мало посолите. Доведите до кључања и оставите на страну. Оставите кашу испод поклопца.
Препоручљиво је кувати ову кашу најмање 2-3 пута недељно. Брзо се апсорбује и не дозвољава апсорпцију штетних супстанци. Даје лакоћу, енергију, елиминише непријатан плак на језику.
Које друге житарице воли јетра?
Просо – Просо садржи биљни протеин и има антиоксидативна својства. Ова житарица помаже у везивању токсина и брзом уклањању из тела. Такође, таква каша је веома хранљива, промовише брзо засићење, добро се апсорбује у телу, нормализује састав крви.
Хељда – Садржи све потребне протеине, киселине и минерале. Они имају благотворно дејство не само на јетру, већ и побољшавају функције свих органа и система тела. Посебно јачају функционисање срца, васкуларног и нервног система.