Posni hleb koji će vas oduševiti: Mekan kao duša, a DVA sastojka će vas potpuno šokirati
Ovaj hleb će potpuno očarati vašu porodicu, a sama priprema je veoma jednostavna. Potrebno vam je svega nekoliko sastojaka.
Tekstura ovog posnog hleba će vas ostaviti bez reči, vazdušast i mekan je po nekoliko dana. Priprema je brza i jednostavna, ali mu to nikako ne menja njegov fantastičan ukus. Sastojci koji će vas ostaviti bez teksta su kisela voda i crno brašno, a u nastavku pročitajte kako da ga spremite.
Za ovaj sjajni hleb potrebno vam je:
- 500 ml kisele vode
- Kašičica šećera
- 20 gr svežeg kvasca
- Oko 850-900 gr crnog brašna
- Tri kašike ulja
- Prstohvat soli
Priprema:
Sipajte kiselu vodu u posudu, zatim dodajte izmrvljeni kvasac, šećer i promešajte. Dodajte 200 grama brašna, izmešajte i sjedinite sastojke. Pokrijte prozirnom folijom i ostavite tako 15 minuta.
Kada testo naraste, dodajte ulje, ostatak brašna i prstohvat soli. Sve to zamestite u glatko testo i ostavite da odmori pola sata. Nadošlo testo podelite na dva jednaka dela, pa svaki deo razviti, a zatim ga uviti i urolati i staviti u pleh posut brašnom. Ponovo ga pokrijte da odstoji oko 20 minuta.
Rernu uključite na 230 stepeni da se ugreje. Kada se rerna ugreje ubacite šerpicu sa vrelom vodom na dno rerne. Stavite hleb i tako ga pecite 20 minuta. Izvadite vodu i smanjte renu na 200 stepeni i pecite hleb još 40 minuta.