ПОСТАН СЛАВСКИ КОЛАЧ - Најмекша погача коју можете послужити за Врбицу или Цвети, одушевиће се сви гости
За викенд нас очекују две славе, а ово је идеалан славски колач за ту прилику.
Врбица и Цвети су све ближи, а то захтева припрему посне трпезе. Како бисмо вам олакшали, доносимо рецепт за најмекши славски колач.
Састојци:
- килограм глатког брашна, тип 400
- 500 мл воде
- 50 мл уља
- 30 г квасца
- кашичица шећера
- две кашичице соли
Припрема:
У 450 мл воде ставите кашичицу шећера, квасац и две кашике брашна. Сачекајте да се квасац активира.
У остатак брашна сипајте уље, со и квасац. Замесите тесто, па додајте још мало воде.
Након што добро умесите тесто, поделите га на два дела, па један на десет. Развијте јуфке у облику ћевапа односно ваљка, а остало премесите.
Шерпу обложите папиром за печење, на средину ставите највећи комад, а са стране додајте шест јуфки. Две развијте у облику змије, увијте их и убаците око мањих јуфки. Преостале две, које су мање, поделите тако да направите крст и међусобно увијте. Ставите на врх погаче.
Уколико вам остане нешто материјала, направите четири оцила. Пеците на 200 степени око 10 минута. Затим смањите на 180 степени и пеците још 35 минута. Пријатно!