POSTAN SLAVSKI KOLAČ - Najmekša pogača koju možete poslužiti za Vrbicu ili Cveti, oduševiće se svi gosti
Za vikend nas očekuju dve slave, a ovo je idealan slavski kolač za tu priliku.
Vrbica i Cveti su sve bliži, a to zahteva pripremu posne trpeze. Kako bismo vam olakšali, donosimo recept za najmekši slavski kolač.
Sastojci:
- kilogram glatkog brašna, tip 400
- 500 ml vode
- 50 ml ulja
- 30 g kvasca
- kašičica šećera
- dve kašičice soli
Priprema:
U 450 ml vode stavite kašičicu šećera, kvasac i dve kašike brašna. Sačekajte da se kvasac aktivira.
U ostatak brašna sipajte ulje, so i kvasac. Zamesite testo, pa dodajte još malo vode.
Nakon što dobro umesite testo, podelite ga na dva dela, pa jedan na deset. Razvijte jufke u obliku ćevapa odnosno valjka, a ostalo premesite.
Šerpu obložite papirom za pečenje, na sredinu stavite najveći komad, a sa strane dodajte šest jufki. Dve razvijte u obliku zmije, uvijte ih i ubacite oko manjih jufki. Preostale dve, koje su manje, podelite tako da napravite krst i međusobno uvijte. Stavite na vrh pogače.
Ukoliko vam ostane nešto materijala, napravite četiri ocila. Pecite na 200 stepeni oko 10 minuta. Zatim smanjite na 180 stepeni i pecite još 35 minuta. Prijatno!