ПРВА ЈЕ НА ЛИСТИ НАЈРИЗИЧНИЈИХ НАМИРНИЦА: Од овога се најчешће људи трују, а у Србији се једе сваки дан
Уколико сте помислили да су месо, јаја или риба, грешите.
Амерички "Цонсумер Репортс" је објавио листу 10 најризичнијих намирница, а анализирани су подаци о болестима које се преносе храном. Те податке сакупила је америчка Управа за храну и лекове и тамошње Министарство пољопривреде између 2017. и 2022. године.
ДОКТОР УПОЗОРАВА: Путничка дијареја је најчешћи проблем на летовању, ево како да је СПРЕЧИТЕ
ОНИ ГАЂАЈУ У НАЈСЛАБИЈУ ТАЧКУ: Ово су најсуровији знаци Зодијака, њихова МРАЧНА СТРАНА је застрашујућа
Веровали или не прво место на листи најризичнијих намирница заузела је зелена салата.
Тровања повезана са свежом зеленом салатом и салатама пакованим у кесице (као у супермаркетима) изазвала су више смртних случајева него било која друга категорија хране у протеклих пет година, известио је амерички Цонсумер Репортс.
Један вероватни извор контаминације је вода која се користи за наводњавање поља салате: када ђубриво из оближњег хранилишта доспе у систем за наводњавање зелене салате, бактерије из измета животиње могу завршити у вашој салати.
Између 2017. и 2022. године, укупно 614 људи у Америци оболело је од Ешерихије коли или листерије која је пронађена у лиснатом поврћу. Једанаесторо од тих 614 људи је умрло услед тровања.
Највећи ризик вреба баш из кесица салате на којима пише да је већ опрана, па је многи људи не перу поново пре конзумирања.
Савет је да купујете целе главице зелене салате и уклоните спољашње листове, који ће највероватније бити упрљани и загађени, кажу стручњаци Цонсумер Репортс-а. Друга алтернатива је кување кеља, зеља или блитве уместо да их једете сирове.