ŠTANGLICE SA ORASIMA na postan način! Idealan kolač da zasladite dan i popravite raspoloženje, spremljen na starinski način
Veoma ukusan kolač može biti izvrstan izbor za popodnevnu dozu slatkog.
Štanglice su poznate kao slatkiš koji je dominirao skoro svačijim detinjstvom. Da biste priuštili svojoj deci isti doživljaj, spremite ih po receptu u nastavku.
Sastojci za kore:
- 200 ml mineralne vode
- 200 ml ulja
- tri kašike šećera
- 500 g brašna
- kašičica sode bikarbone
- kašičica praška za pecivo
Za fil:
- 200 ml vode
- 200 g šećera
- 125 g posnog putera ili margarina
- 350 g suvih mlevenih kajsija
- 350 g mlevenih oraha
- dve kašike džema od kajsije
Priprema:
Pomešajte gaziranu vodu, ulje, šećer i mešavinu od dela brašna, praška za pecivo i sode bikarbone. Postepeno dodajte ostatak brašna i zamesite testo.
Podelite ga na četiri jednaka dela, pa svaku razvucite na pek papiru. Pecite ih na 180 stepeni.
Dok se one hlade, pripremite fil. Pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte par minuta. Dodajte margarin, a kada se otopi sipajte orahe i kajsije.
Poprskajte svaku koricu mlakom vodom ili sokom od pomorandže. Na prvu koricu namažite fil, zatim prekrijte sledećom i ponavljajte do treće kore.
Preko nje stavite providnu foliju i ostavite da preko noći odstoji u frižideru. Kada se ohladi, četvrtu koricu stavite u blender i izmeljite je.
Preko štanglica namažite džem od kajsija u tankom sloju, a zatim pospite izmrvljenom korom. Secite na kocke. Prijatno!