Подешавања Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
 • Београд
 • Дечани
 • Јагодина
 • Крагујевац
 • Крушевац
 • Ниш
 • Нови Сад
 • Ораховац
 • Панчево
 • Пирот
 • Приштина
 • Призрен
 • Сомбор
 • Суботица
 • Штрпце
 • Ужице
 • Врање
 • Вршац
 • Зрењанин
 • Zvečan

Жене су УГРОЖЕНИЈЕ! Ово су сви СИМПТОМИ ПОСТКОВИДА, многе не бисте повезали са овом болешћу и није само умор

22.01.2024. 10:57
Austrija Bolnica
Аустрија Болница / Извор: Профимедиа/илустрација

Студија објављена прошле недеље у престижном часопису "Сциенце" баца светло на болест идентификацијом потенцијалног биомаркера у крви за откривање дугог ковида. Истраживање не решава сва питања око дугог ковида, али подржава доказе да имуни систем игра кључну улогу у болести.

Прошле су скоро четири године од избијања пандемије која је заробила свет. Око 780 милиона људи је заражено, а седам милиона је умрло. Упркос томе што је корона вирус сада под контролом, постковид или лонг ковид, који прати више од 200 симптома, и даље оптерећује милионе људи и здравствени систем, како у свету, тако и у Србији.

Научници још покушавају да дешифрују шта се крије иза ове болести. Студије различито дефинишу проблем, па једне указују на имунолошку дисфункцију, друге говоре о резервоару вируса који се крију у телу, док је треће повезују са упорном упалом. Ипак, из месеца у месец, из дана у дан, сазнајемо нешто ново о постковиду, али и о начину како да се боримо са њим.

На прагу тест за постковид

Студија објављена прошле недеље у престижном часопису "Сциенце" баца светло на болест идентификацијом потенцијалног биомаркера у крви за откривање дугог ковида. Истраживање не решава сва питања око дугог ковида, али подржава доказе да имуни систем игра кључну улогу у болести.

Истраживачи сугеришу да њихов налаз може послужити као биомаркер за откривање дугог ковида.

- Постоје компаније које развијају инхибиторе комплемента. Тренутно се користе за веома ретке имунолошке болести које утичу на бубреге или мишиће, на пример. Али ова студија би могла да их подстакне да развију једноставнији тест који би потом могао да се користи у болницама за побољшање дијагнозе дуготрајног ковида.

Указује на ОЗБИЉНЕ БОЛЕСТИ - Ево шта значи када стално имате ЗУЈАЊЕ у УШИМА, не игноришите ово стањеupala uva

Указује на ОЗБИЉНЕ БОЛЕСТИ - Ево шта значи када стално имате ЗУЈАЊЕ у УШИМА, не игноришите ово стање

Смршала чак 45 КИЛОГРАМА - Педесетогодишња ДОКТОРКА ОТКРИЛА свој РЕЖИМ исхране, заснива се на ТРИ ПРИНЦИПАdijeta

Смршала чак 45 КИЛОГРАМА - Педесетогодишња ДОКТОРКА ОТКРИЛА свој РЕЖИМ исхране, заснива се на ТРИ ПРИНЦИПА

Погађа и млађе и старије

Стручњаци широм света су скоро једногласни у ставу да је сада много опаснији од ковида - постковид. И да скоро сви имају мање или веће шансе да га “добију”, било да се ради о млађим или старијим људима, а посебно ако су више пута прележали корона вирус.

- Нема више правила да ли је неко млађи или старији. Долазе људи и тврде како не препознају себе, како им се нешто догодило, а не знају о чему се ради. Онда лекар узима анамнезу, испитује да ли је особа имала ковид и од чега болује. Код млађих су најчешћи срчани проблеми, код старијих деменција - објаснио је ситуацију пре неколико месеци др Александар Стојановић, директор ДЗ “Палилула” у Београду.

Он је истакао да се грађани често јављају лекарима, а да ни не знају о чему је реч и посебно упозорава да симптоми који се везују за старије, попут деменције, погађају и људе од 40-50 година.

Према речима епидемиолога, неизбежно је да се заразимо други, трећи и четврти пут. Што је вирус дуже око нас, то ће бити више реинфекција. Ипак, без обзира на то колико ће оне бити јаке, да ли ће вас сломити и натерати недељу дана да будете у кревету, или ћете све преболети са ногу, постоји опасност од појаве постковид синдрома.

Умор, депресија, несаница...

Епидемиолог др Небојша Бохуцки, из Завода за јавно здравље у Суботици, рекао је за "Блиц" да постоји шаренило клиничке слике, те више од 50 различитих симптома када је питању постковид.

- Генерално су међу симптомима постковида најзаступљенији осећај слабости, умор у свакодневном животу, не само личном, већ и на професионалном плану. У менталној сфери занимљиви су неуролошки проблеми, слаба концентрација, лоша бистроћа ума, депресија, проблеми са спавањем, главобоље - каже др Бохуцки.

Од опаснијих стања ту су срчане болести и кардиоваскуларне сметње, одмах уз респираторне постковид симптоме.

- Ради се о нелагодности у грудном кошу, краткоћи даха, а уочљив је и убрзани рад срца. Код појединих људи то може да траје недељама и месецима, а код неких и дуже од годину дана - објашњава др Бохуцки.

umor
умор / Извор: Профимедиа

Три симптома за дијагнозу

Према речима проф. др Бранислава Миловановића, неурокардиолога са Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, постковид се сада променио у односу на прве године пандемије.

- Сада је управо та пандемија постковида и морате да имате три симптома, морате да имате новонастали умор који траже дуже од шест месеци или по новој класификацији, енглеској, дуже од три месеца. Други симптом је поремећај сна или не можете да спавате или сте много поспани у почетку или устајете са осећајем неосвеженог спавања и даље сте уморни после спавања. Трећи симптом је пад енергије после физичког напора. Ако се изложите неком већем физичком напору, само други дан паднете и не можете да функционишете - рекао је проф. др Миловановић за РТС.

Објаснио је и да поред та три главна симптома постоје још два: когнитивне проблеме што је карактеристично за младе особе, као на пример, проблем са памћењем, магла у глави, слабија концентрација, заборављање... Код великог броја пацијената долази до вртоглавица и губитка свести. Кад се уради дијагностика, не нађе се ништа, али може да се јави анксиозност, фобије, страхови, депресија, да играју мишићи...

Пет група постковид пацијената

Доктор Александар Стојановић је навео да постоји пет врста пацијената који се јављају са постковид симптомима.

- Једна врста пацијената има проблем са спавањем, што иницира да њихов метални склоп није као раније. Онда имају проблем са узнемиреношћу и то се манифестује на њихов имунитет. Друга група су пацијенти који су имали теже обољење ковида, то су обично старији пацијенти. Жале се на константан умор што се одражава на терапију коју користе, а то су углавном онколошки и кардиолошки пацијенти и дијабетичари - рекао је др Стојановић за Телеграф рс.

У трећу и четврту категорију, како каже, спадају пацијенти који се углавном жале на брзо умарање и узнемиреност, док у последњу - пету категорију, спадају пацијенти који су ковид прележали више пута и из страха да поново не оболе, пију терапију без консултације са лекаром што изазива контраиндикације.

- У трећу категорију спадају људи који су имали ковид који се манифестовао на крвним судовима што је довело до њиховог зачепљења и тромбозе па имају слабију циркулацију крви. Четврта категорија су млади људи који су прележали ковид, а који се сада манифестује тешким дисањем, лупањем срца, узнемиреношћу, буђење током ноћи и халуцинацијама.

Откривено да утиче и на настанак ГЕРБ-а

Интересантно је да су се на подужој листи нових здравствених ризика за које постоји већа вероватноћа да ће их развити особе након прележаног ковида и два дигестивна проблема: гастроинтестинална дисфункција и гастроезофагеална рефлуксна болест или ГЕРБ.

Тим научника са универзитета у Кини, како преноси Телеграф, открио је да су чак и благе инфекције доведене у везу са већим ризиком од дигестивних поремећаја. Студија објављена у часопису “БМЦ Медицине” показала је да је ризик од стања попут пептичких улкуса, болести јетре, болести жучне кесе и болести панкреаса био већи до шест месеци након инфекције. Ризик од појаве ГЕРБ и гастроинтестиналне дисфункције био је повећан најмање годину дана од заразе ковидом.

Симптоми постковида

 • осећај интензивног умора и исцрпљености
 • потешкоће у дисању, краткоћа даха, бол у грудима
 • болови у мишићима и зглобовима
 • честе главобоље и мигрене
 • несаница, поремећај спавања
 • потешкоће у концентрацији, заборавност,
 • губитак мириса и укуса
 • мучнина, повраћање, дијареја, болови у стомаку
 • осећај убрзаног или неправилног рада срца
 • промене у крвном притиску
 • промене на кожи, попут осипа или сувоће
 • депресија и анксиозност
 • крвни угрушци, бол у ногама, промене у коагулацији

Жене угроженије од мушкараца

koža
кожа / Извор: Профимедиа

Према једном истраживању, чије је резултате објавио “Њујорк пост”, најугроженији су људи старости од 36 до 50 година, чешће жене него мушкарци, и 30 одсто њих никад нису имали значајније здравствене проблеме.

Како су објаснили, у категорије које чешће могу да се суоче са овим проблемима су они који се нису вакцинисали против ковида, дијабетичари, али и они који су имали Епштајн-Баров вирус који изазива мононуклеозу. Такође, сви они који су морали да буду хоспитализовани због короне такође спадају у угрожене, али и они сиромашнији који због вируса можда нису били у могућности да оду на боловање.

Србија Данас/ Блиц