Subota 02. dec 2023.
Miroslav Lazanski

OBEĆANJE PREDSEDNIKA VUČIĆA SE ISPUNILO: Na Sajmu naoružanja najbolje vojno vozilo u Srbiji - nazvano po Miroslavu Lazanskom

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, pisac, novinar, vojnopolitički komentator i diplomata preminuo je 3. avgusta u 71. godini života

Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je početkom avgusta da će se novo vozilo Vojske Srbije, koje će prozivesti Yugoimport SDPR, zvati po preminulom ambasadoru Srbije u Rusiji, vojnom komentatoru Miroslavu Lazanskom. Tim povodom će na Sajmu naoružanja u Beogradu 12. oktobra biti izloženo upravo to novo multifunkcionalno vozilo sa imenom "Lazanski" na njemu.

OTKAZANA ZAJEDNIČKA VOJNA VEŽBA NA MANJAČI: Oglasilo se Ministarstvo odbrane

OTKAZANA ZAJEDNIČKA VOJNA VEŽBA NA MANJAČI: Oglasilo se Ministarstvo odbrane

AMERIČKA VOJSKA ODUŠEVLJENA SRPSKOM "NOROM": Završena testiranja naše haubice u Arizoni, pljušte pohvale (FOTO/VIDEO)

AMERIČKA VOJSKA ODUŠEVLJENA SRPSKOM "NOROM": Završena testiranja naše haubice u Arizoni, pljušte pohvale (FOTO/VIDEO)

DRON-UBICA "GAVRAN" PONOS JE VOJSKE SRBIJE: Neprijateljsku živu silu, tenkove i artiljeriju pretvara u pepeo! (VIDEO)

DRON-UBICA "GAVRAN" PONOS JE VOJSKE SRBIJE: Neprijateljsku živu silu, tenkove i artiljeriju pretvara u pepeo! (VIDEO)

- Danas je težak dan za nas, izgubili smo velikog čoveka - rekao je tada predsednik Vučić novinarima posle sastanka sa rukovodstvom Republike Srpske, kada je izrazio saučešće porodici Miroslava Lazanskog i izrazio zahvalnost preminulom vojnom stručnjaku na svemu što je učinio tokom svoje bogate karijere.

Vučić je tom prilikom saopštio javnosti da će se novo vozilo Vosjke Srbije zvati po Lazanskom.

- Već je dogovoreno sa Yugoimport SDPR-om da se sledeće vozilo, multifunkcionalno vozilo za armiju, zove po Lazanskom. Pored ''Lazara'' imaćemo i vozilo ''Lazanski'' - rekao je Vučić.

Podsetimo, ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, pisac, novinar, vojnopolitički komentator i diplomata preminuo je 3. avgusta u 71. godini života.

Novo vozilo Vojske Srbije imaće top od 57 milimetra. To će biti najjače do sada napravljeno vojno vozilo u Srbiji, a njegovo prvo predstavljanje u javnosti biće upriličeno prilikom otvaranja ovogodišnjeg Sajma naoružanja u utorak 12. oktobra. 

Lazanski
Foto: Profimedia
Ko je bio Miroslav Lazanski?

Miroslav Lazanski je rođen u Karlovcu, 18. septembra 1950. godine u slovenačkoj porodici, a pored gore navedenog, u periodu od 2016. do 2019. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Sredinom 2019. godine, imenovan je za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji.

Njegov otac je bio inženjerski potporučnik Vladimir Lazanski koji je završio je 66. klasu Vojne akademije u Beogradu i bio pripadnik Jugoslovenske vojske. Majka mu je bila Velinka Živković, Srpkinja iz Visokog kod Sarajeva. Tokom Drugog svetskog rata, deda i stric su mu ubijeni u ustaškom logoru Jasenovac. Rođeni brat njegove babe je bio otac Biljane Plavšić, bivše predsednice Republike Srpske, tako da mu je ona bila tetka.

U Karlovcu je završio osnovnu školu, u Trebinju srednju, a u Zagrebu pravni fakultet. Vojni tok je služio 1977. u Bitolju u 41. pešadijskoj diviziji JNA. Kao novinar je pisao za tamošnje listove Polet, Vjesnik, Danas i Start. U februaru 1991. prešao je u Beograd i počeo da piše za dnevni list Politika. Osim toga, pisao je i za listove Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, zagrebački Start, Katimerini, Diamond weekly i Securitarian. Napisao je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.

Miroslav Lazanski
Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Izveštavao je iz ratova u Avganistanu, Bejrutu, Čečeniji, Zairu, Libanu, iz iračko-iranskog sukoba, tokom operacije Pustinjska oluja, za vreme rata u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, na Kosovu i Metohiji, Libiji itd..

Intervjuisao je, između ostalog, komandante NATO snaga generala Bernarda Rodžersa (oktobra 1982) i generala Džona Galvina (1990). Takođe je intervjuisao maršala Sovjetskog Saveza Sergeja Ahromejeva (1982), komandanta Varšavskog pakta Viktora Kulikova (1986), ministra odbrane Sovjetskog Saveza maršala Dmitrija Jazova (1988), komadanta ratne mornarice SSSR, admirala flote Vladimira Černavina, predsednika Sirije, maršala i vrhovnog komadanta Sirijske arapske armije Bašara al Asada (2016), kao i još tridesetak drugih ministara odbrane i načelnika generalštaba različitih armija širom sveta. Bio je kolumnista dnevnih novina Politika gde je mahom pisao o vojnim i geopolitičkim temama.

Na izbornoj listi kandidata Srpske napredne stranke za poslanike u Skupštini Srbije za izbore 2016, našao se u grupi nestranačkih ličnosti na listi koju predvodi Aleksandar Vučić.

Ambasador Srbije u Ruskoj Federaciji

U julu 2019. godine, Lazanski je imenovan za ambasadora Republike Srbije u Ruskoj Federaciji. Lazanski je temeljno obnovio zgradu ambasade Srbije uz pomoć i podršku privrednika iz Srbije i ruskih partnera.

Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Preminuo je 3. avgusta 2021. godine oko 23 sata u svom domu u Beogradu od srčanog udara. Sahranjen je 6. avgusta u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a sahrani su prisustvovali predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministri Vlade Republike Srbije, ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko, srpski političari i ostale javne ličnosti. Komemoracija je održana istog dana u Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije.

Odlikovanja i nagrade

Medalja za vojničke vrline ( SFRJ, 1977),  Orden časti sa srebrnim zracima (Republika Srpska, 2018), Medalja za jačanje srpsko-ruskog prijateljstva (Veterani Oružanih snaga Ruske Federacije, 2020),  Orden za borbu protiv virusa korona (2021), Gran pri "Zlatna Nika", za seriju reportaža iz Libije 2011, 16. Interfer, Međunarodni festival reportaže u Apatinu, Nagrada grada Beograda za novinarstvo (2019).

Miroslav Lazanski
Foto: Srbija Danas
Objavljene knjige

Jutarnja patrola, 1999; Uvek postoji sutra: roman o obaveštajno-špijunskim igrama oko Jugoslavije i Republike Srpske, i kraju jedne epohe, 2000; Istina o Srpskoj, 2001; Bin Laden protiv Amerike, 2001; Borbeni avioni, 2002; Komandosi, 2002; Hitler je pobedio, 2003; Vreme izdaje: Miroslav Lazanski, 2008.

Filmovi

Jugoslovenska narodna armija, dokumentarni film, Rat za Kosmet, dokumentarni film, Komandosi, dokumentarni film, Titova soba tajni, dokumentarni film, reditelj, Dnevnik iz Sirije, dokumentarni film.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd