Skip to main content
Maca i kuca

OBRATITE PAŽNJU: Zaštitite ljubimce od jesenjih opasnosti!

Foto: Profimedia
Zdrav i bezbedan ljubimac je i srećan ljubimac.

Svi mi koji brinemo o životinjama, posebno kada dođe jesen moramo biti dodatno pažljivi. Od otrova u domaćinstvu do povreda koje izazivaju hladni vremenski uslovi, sezona jeseni je vrlo opasna za naše ljubimce.

PAS VAM SE PREVIŠE LINJA?! Ne, nije problem u češljanju - vrlo je važno da uradite OVO!

pas
pas
Foto: Profimedia

KAD TREBA UKLONITI MLADEŽ? Doktorka Živković detaljno o malignim promenama na koži i "sumnjivim" mladežima

Izdvojili smo za vas nekoliko saveta uz pomoć kojih će vaš ljubimvac biti zdrav i bezbedan tokom jesenjih meseci. 

PRAVI NEVALJALCI! Psi su mu POJELI sve papuče u kući, a kad su uradili OVO... Doživeo je Š-O-K! (VIDEO)

U jesen se povećava upotreba rodenticida, koji su veoma otrovni za ljubimce. Naime, ako životinja proguta ovu vrstu pesticida, može doći do ozbiljnih posledica, pa i do smrti. Ako morate da koristite ove proizvode, uradite to sa velikim oprezom i stavite ih na ona mesta u bašti koja su nepristupačna ljubimcima. 

mačka
mačka
Foto: Profimedia

Ako vaš pas nije bio toliko aktivan napolju tokom letnjih vrućina, nije loše obnoviti dresuru. Psi, isto kao i ljudi, vremenom postaju slabiji u veštinama kada ih ne koriste. 

NE PRIVIĐA VAM SE! Ako ste se pitali, šta rade KOZE NA DRVETU, evo logičnog objašnjenja! (VIDEO)

Jesen i proleće je doba kada rastu gljive. Dok 99 posto pečuraka nije otrovno ili sadže vrlo malo toksina, onaj jedan procenat njih je veoma otrovno i mogu biti opasne po život životinje. Nažalost, većina otrovnih pečuraka se vrlo teško razlikuje od onih bezbednih. Zato, najbolje rešenje je da ljubimce držite dalje od područja gde one rastu. Ukoliko sumnjate da je vaš ljubimac pojeo otrovnu pečurku, odmah potražite pomoć veterinara. 

Konj i beba
Foto: Profimedia

Kako bi očuvali telesnu toplotu, ljubimcima koji žive na otvorenom u dvorištu ili dosta vremena provode napolju potrebno je više hrane tokom hladnih dana. Takođe, važno je da konji i ostale životinje uvek imaju čistu, svežu vodu, koja nije zamrznuta. 

NAJEMOTIVNIJA PRIČA koju ćete pročitati: Pingvin svake godine prepliva 8.000 km da bi se sreo sa svojim spasiocem

Početak jeseni je vreme za promenu tečnosti u motorima automobila. Etilen glikol, odnosni antifriz, veoma je toksičan za životinje, pa u slučaju izlivanja ove tečnosti najbezbednije je odmah počistiti. 

Školski pribor
Školski pribor
Foto: Profimedia/ilustracija

NAJSLAĐI LOPOV IKADA! Da, dobro ste pročitali: Ovaj šašavi pas pokušao je da UKRADE drugog psa! (VIDEO)

Takođe, ukoliko imate dece koja su krenula u školu sa početkom jeseni, važno je da svoj školski pribor drže van domašaja ljubimaca. Naime, olovke, bojice, markeri i flomasteri u sebi sadrže male količine toksina, koje neće naškoditi ljubimcu, osim ukoliko proguta velike količine. Takođe, supstance iz pribora mogu izazvati probleme u sistemu za varenje i zatvor. 

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd