Skip to main content
žena

KOJE BOJE NAS ČINE ATRAKTIVNIMA? Na OVE nisu imuni mi muškarci, a ni druge žene

Foto: Profimedia
Boja garderobe može da prikrije nedostatke, ali i da istakne ono što je lepo na našem telu, tako da treba uzeti u obzir rezultate psiholoških istraživanja i iskoristiti svoj maksimum

Pored oblika tela, utvrđeno je da je boja odeće važna u ocenama privlačnosti, a nekoliko studija sugeriše da crvena odeća čini da žene izgledaju privlačnije muškarcima, verovatno jer se crvena povezuje sa ljubavlju i strašću.

Boja ima veliki uticaj na razne psihološke faktore, uključujući raspoloženje i donošenje odluka. Na primer, svetle boje imaju tendenciju da se povezuju sa pozitivnim emocijama, a tamne boje sa negativnim, što takođe može objasniti kako boja može uticati na našu percepciju telesne privlačnosti, kao i veličine tela.

NAJLAKŠE REŠENJE ZA MASNU KOSU, TRIK SA MICELARNOM VODOM DAJE EFEKTE: Milion pregleda na Tiktoku, SVE ŽENE oduševljene

NAJLAKŠE REŠENJE ZA MASNU KOSU, TRIK SA MICELARNOM VODOM DAJE EFEKTE: Milion pregleda na Tiktoku, SVE ŽENE oduševljene

Savršeno LICE BEZ BORA u 43.godini: Zahvaljujući ovoj rutini Ilda Šaulic ima besprekornu kožu

Savršeno LICE BEZ BORA u 43.godini: Zahvaljujući ovoj rutini Ilda Šaulic ima besprekornu kožu

TRIK KOJI ZA MANJE OD MINUT PODIŽE GRUDI: Milion žena oduševljeno genijalnim trikom, potrebna vam je samo GUMICA

TRIK KOJI ZA MANJE OD MINUT PODIŽE GRUDI: Milion žena oduševljeno genijalnim trikom, potrebna vam je samo GUMICA

U jednoj studiji, Nimret Sidu i kolege su koristili aparat za praćenje pokreta oka da bi se pozabavili načinom na koji žene procenjuju privlačnost drugih žena. Učesnicama su predstavili avatare različitih veličina tela u crvenoj, zelenoj, plavoj, beloj, sivoj ili crnoj odeći. Zamolili su ispitanike da ocene avatare u smislu privlačnosti tela.

Istraživači su pretpostavili da će crvena i crna odeća biti ocenjena višom ocenom, jer naglašavaju oblik i privlačnost tela.

Takođe su pretpostavili da će učesnici više gledati u oblast struka, kukova i grudi kada procenjuju privlačnost tela, sugerišući da će se percepcija razlikovati u zavisnosti od boje odeće.

Ocene atraktivnosti

Sidu i njegove kolege su otkrili da crna i crvena odeća dobija najviše ocene. Nasuprot tome, siva i zelena odeća dobila je najmanje pažnje.

Teorija 'crvenog efekta', koja predlaže da muškarci smatraju žene koje nose crveno za privlačnije zbog povezanosti te voje sa strašću i seksualnom dostupnošću, takođe se može primeniti i na žensku percepciju drugih žena. Ovo je verovatno slučaj zato što žene neretko upoređuju privlačnost drugih žena sa svojom da bi procenile svoje šanse prilikom odabira partnera ili da bi procenile atraktivnost konkurencije koja bi čak mogls da bude pretnja njihovoj vezi.

Istraživači objašnjavaju nisku ocenu privlačnosti zelene i sive odeće ličnim preferencijama. Sve u svemu, u preferencijama boja, crvena se često povezuje sa visokom dominacijom i uzbuđenjem, dok su u mnogim studijama koje uključuju preferenciju boja, siva i zelena generalno povezane sa niskim uzbuđenjem.

Kanske haljine
Foto: Profimedia

Ocene veličine i oblika tela

Istraživači su takođe otkrili da na ocenu veličine tela utiče boja, pri čemu crna, plava i crvena dovode do vizuelnog smanjenja veličine, dok zelena, siva i bela dovode do optičkog povećanja veličine tela.

Zanimljivo je da boja odeće, koja je uticala na veličinu tela, nije nužno imala isti efekat na privlačnost. Na primer, otkriveno je da su crna, crvena i plava stvarale utisak o vitkijoj liniji, dok je bela vizuelno širila telo, ali je ocenjena kao privlačnija u odnosu na crvenu i plavu. Sve u svemu, boja je uticala na veličinu tela i ocene privlačnosti na različite načine.

prodaja odeće
prodaja odeće
Foto: Profimedia

Kuda ide pogled?

Studija je takođe otkrila da je pogled učesnika bio uglavnom usmeren na gornji deo tela, zatim na struk, kuk i glavu, a zatim na ruke i noge. Na ovo nije uticala boja odeće i u skladu je sa prethodnim istraživanjima da su gornji deo tela, struk i bokovi važni u našoj proceni privlačnosti i veličine tela.

Zanimljivo je da je bela odeća izazvala veći nivo gledanja u predelu struka i kukova, dok je crna odeća privukla više gledanja oko gornjeg dela tela i donjeg dela nogu. Ovo je verovatno zbog toga što je kontrast između bele odeće i boje tela relativno blizak, zbog čega je potrebno više vremena za procenu odnosa struka i kukova, što je ključno za procenu veličine i atraktivnosti.

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd