Ovako se pravilno DEKORIŠE SLAVSKA TRPEZA - Detaljan vodič o boji stolnjaka, položaju posluženja i obaveznih stvari sa centra stola
Ovo treba da zna svako ko slavi krsnu slavu.
Svaka domaćica ima neki svoj stil i način na koji postavlja sto, ali ipak postoji jedna stvar na koju treba da obratite pažnju, a to je da stolnjak bude beo.
Beli stolnjak se preporučuje zato što on predstavlja čistoću, a samim tim i sveca. Još jedan predlog je da svečani sto izgleda svedeno, da se ne preteruje sa detaljima, jer ipak taj dan treba da se ispoštuje na tradicionalan način.
Mnoge domaćice greše jer preteruju u dekoraciji slavske trpeze i žele da izgleda što šarenije, ali kako to nije proslava rođendana ili Nove godine, sve to treba da bude minimalistički.
Pored stolnjaka bitno je da svaka slavska trpeza na centralnom delu ima žito, slavski kolač i sveću. To je glavno obeležje svake slave i obavezno je na svakoj trpezi.
Ako vam sveća smeta da se gosti posluže hranom možete da je sklonite sa strane, ali bitno je da se ona upali ujutru i da gori ceo dan. A nakon toga možete da je palite nedeljom, ali nikako nemojte da je bacate, nego čekajte da sama izgori.
Zatim poređajte tanjire i to idu tri tanjira jedan na drugi. Jedan je za glavno jelo, pa preko za supu, a zatim i za predjelo. Nakon toga ide escajg koji se ređa tako što gore ide kašičica, pa onda mala viljuška.
Sa desne strane idu kašika i nož, a sa leve viljuška. Kašičica služi da pojedete žito. Obavezno stavite čaše za vino i vodu, jer vino simbolizuje Isusovu krv i obično se služi za slavu.
Pored ove dve čaše procenite kakvi su vam gosti, pa stavite rakijsku ili čašu za viski. Ako želite možete da dodate još nešto kako bi ukrasili slavsku trpezu, samo vodite računa da ne preterate. Srećna slava!
Srbija Danas/Stvar ukusa/Prenela S.P.