Овако се правилно ДЕКОРИШЕ СЛАВСКА ТРПЕЗА - Детаљан водич о боји столњака, положају послужења и обавезних ствари са центра стола
Ово треба да зна свако ко слави крсну славу.
Свака домаћица има неки свој стил и начин на који поставља сто, али ипак постоји једна ствар на коју треба да обратите пажњу, а то је да столњак буде бео.
Бели столњак се препоручује зато што он представља чистоћу, а самим тим и свеца. Још један предлог је да свечани сто изгледа сведено, да се не претерује са детаљима, јер ипак тај дан треба да се испоштује на традиционалан начин.
Многе домаћице греше јер претерују у декорацији славске трпезе и желе да изгледа што шареније, али како то није прослава рођендана или Нове године, све то треба да буде минималистички.
Поред столњака битно је да свака славска трпеза на централном делу има жито, славски колач и свећу. То је главно обележје сваке славе и обавезно је на свакој трпези.
Ако вам свећа смета да се гости послуже храном можете да је склоните са стране, али битно је да се она упали ујутру и да гори цео дан. А након тога можете да је палите недељом, али никако немојте да је бацате, него чекајте да сама изгори.
Затим поређајте тањире и то иду три тањира један на други. Један је за главно јело, па преко за супу, а затим и за предјело. Након тога иде есцајг који се ређа тако што горе иде кашичица, па онда мала виљушка.
Са десне стране иду кашика и нож, а са леве виљушка. Кашичица служи да поједете жито. Обавезно ставите чаше за вино и воду, јер вино симболизује Исусову крв и обично се служи за славу.
Поред ове две чаше процените какви су вам гости, па ставите ракијску или чашу за виски. Ако желите можете да додате још нешто како би украсили славску трпезу, само водите рачуна да не претерате. Срећна слава!
Србија Данас/Ствар укуса/Пренела С.П.