OVO SVAKA DOMAĆICA TREBA DA ZNA! Delimo trikove za najbolje skuvana vaskršnja jaja, a tajna je u detaljima i većem oprezu
Ovi trikovi su ključni za uspešno skuvana vaskršnja jaja.
Prilikom pripreme vaskršnje trpeze, najveći izazov predstavlja samo kuvanje jaja. Iako ste se u farbanju već izveštili, ovo vam može zadati velike muke.
S tim u vezi, otkrivamo nekoliko "caka" pomoću kojih ćete uvek imati dobro pripremljen sto, pun lepo ofarbanih i valjano skuvanih jaja.
Ljuska
Kako da ljuska ne pukne prilikom kuvanja? Ovo pitanje je najučestalije postavljeno, upravo zbog problema s kojima se skoro sve domaćice susreću. Ako prvi put farbate jaja i ovo vam se dogodi, ne klonite duhom jer niste jedine.
Dakle, kako bi ljuska jaja koje kuvate ostala u jednom komadu, obratite pažnju na minutažu kuvanja. Potrebno je tačno 11 minuta za oko 20 jaja koja stoje u jednom redu u šerpi. Savetuje se da se ne slažu jedna preko drugih. Takođe, ako ih ostavite na ringli duže doći će do menjanje boje žumanca, iz žute u zelenu, što znači da su prekuvana.
Temperatura
Važno je da najpre jaja odstoje neko vreme na sobnoj temperaturi, da ne bi doživela šok prilikom suočavanja sa vrelom vodom i ringlom. Ostavite ih najbolje preko noći u četvrtak uveče, pa će u petak biti spremna za kuvanje i farbanje.
Kuvanje
Prilikom kuvanja, položite ih u hladnu vodu sa malo soli i sirćeta. Sigurno ste videli mnogo domaćica koje insistiraju na sirćetu, a možda vam nije bio sasvim jasan razlog. Ono štiti od pucanja i ljusku čini čvršćom. Temperatura se vremenom podiže, pa će biti na otprilike 70 stepeni što će se pokazati stvaranjem mehurića u vodi.