ОВО СВАКА ДОМАЋИЦА ТРЕБА ДА ЗНА! Делимо трикове за најбоље скувана васкршња јаја, а тајна је у детаљима и већем опрезу
Ови трикови су кључни за успешно скувана васкршња јаја.
Приликом припреме васкршње трпезе, највећи изазов представља само кување јаја. Иако сте се у фарбању већ извештили, ово вам може задати велике муке.
С тим у вези, откривамо неколико "цака" помоћу којих ћете увек имати добро припремљен сто, пун лепо офарбаних и ваљано скуваних јаја.
Љуска
Како да љуска не пукне приликом кувања? Ово питање је најучесталије постављено, управо због проблема с којима се скоро све домаћице сусрећу. Ако први пут фарбате јаја и ово вам се догоди, не клоните духом јер нисте једине.
Дакле, како би љуска јаја које кувате остала у једном комаду, обратите пажњу на минутажу кувања. Потребно је тачно 11 минута за око 20 јаја која стоје у једном реду у шерпи. Саветује се да се не слажу једна преко других. Такође, ако их оставите на рингли дуже доћи ће до мењање боје жуманца, из жуте у зелену, што значи да су прекувана.
Температура
Важно је да најпре јаја одстоје неко време на собној температури, да не би доживела шок приликом суочавања са врелом водом и ринглом. Оставите их најбоље преко ноћи у четвртак увече, па ће у петак бити спремна за кување и фарбање.
Кување
Приликом кувања, положите их у хладну воду са мало соли и сирћета. Сигурно сте видели много домаћица које инсистирају на сирћету, а можда вам није био сасвим јасан разлог. Оно штити од пуцања и љуску чини чвршћом. Температура се временом подиже, па ће бити на отприлике 70 степени што ће се показати стварањем мехурића у води.