Utorak 27. feb 2024.
Sveti Joakim i Sveta Ana

DANAS SLAVIMO SVETE PRAVEDNIKE JOAKIMA I ANU: Pripremite CRVENI PAPIR i nikako se ne svađajte sa ukućanima, u suprotnom će BITI LOŠE!

Foto: Youtube printscreen/Огњен Станковић
Oni su prema hrišćanskoj i islamskoj tradiciji bili roditelji Deve Marije, odnosno Isusovi baba i deda

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan posvećen roditeljima presvete Bogorodice, svetim pravednicima Joakimu i Ani. 

Podsetimo se PRAVOSLAVNOG BONTONA! Nemojte da se OSRAMOTITE pred sveštenikom i kažete mu "POPE", evo kako mu se treba OBRATITI

Podsetimo se PRAVOSLAVNOG BONTONA! Nemojte da se OSRAMOTITE pred sveštenikom i kažete mu "POPE", evo kako mu se treba OBRATITI

Veliko ČUDO na MALU GOSPOJINU - Nesvakidašnji prizor u pravoslavnoj svetinji zabeležile kamere (VIDEO)

Veliko ČUDO na MALU GOSPOJINU - Nesvakidašnji prizor u pravoslavnoj svetinji zabeležile kamere (VIDEO)

Sveti Joakim i Ana su, prema hrišćanskoj i islamskoj tradiciji, bili roditelji Deve Marije, odnosno Isusovi baba i deda. Ime Marijine majke se ne pominje nigde u kanonskim jevanđeljima niti Kuranu.

Prema predanju, Sveti Joakim je bio potomak cara Davida, a Ana - prvosveštenika Arona. Ana je bila najmlađa Matanova kći i, kada je odrasla, udala se za Joakima u Nazaretu. Živeli su pobožno i često su odlazili u jerusalimski hram na molitvu.

U braku su živeli pedeset godina. Po tadašnjem shvatanju i verovanju, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, pa im je Bog zbog toga uskratio decu. Tako i drugi koji su imali decu, smatrali su Joakima i Anu nedostojnima. Ipak, oni nisu gubili nadu i veru u Boga. Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti i da im podari jedno dete za utehu u starosti.

Nakon toliko vremena, prvosveštenik u Hramu je uskratio Joakimu pravo da prinese žrtvu Bogu jer "nije stvorio potomstvo za Izrael". Zbog ovog postupka, Joakim se povukao u pustinju gde je danima tugovao, sve dok mu se nije ukazao anđeo sa najlepšim vestima za njega – da će ga Bog blagosloviti detetom. Isti anđeo prikazao se i Ani, rekavši joj da će se dogoditi rođenje "kćeri preblagoslovene, kojom će se blagosloviti svi narodi na zemlji, i kroz koju će doći spasenje svetu", piše Istorijski zabavnik.

Sveti Joakim i Sveta Ana
Foto: Youtube printscreen/Телевизија Храм

I tako je Ana rodila kćerku i dala joj ime Marija. Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji.

Joakim je živeo 80, a Ana — 79 godina.

Prema kalendaru Srpske pravoslavne crkve, Sveti pravednici Joakim i Ana se slave 22. septembra. Manastir Janja im je posvećen.

Običaji i verovanja

Dan posvećen svetim pravednicim Joakimu i Ani, roditeljima presvete Bogorodice obelež je u kalendaru crnim slovom, ali je veoma poštovan i sadrži nekoliko običaja. Predanja kažu da na ovaj dan treba darivati siromahe. Ali treba biti obazriv i ne dozvoliti gordosti da prodre u srce prilikom darivanja. U mislima treba da bude kako su siromasi jednaki svima ostalima, a prilog dajemo Hristu.

Važno je da vlada mir među članovima porodice tokom celog dana, kako bi ih pratila sreća cele naredne godine. Zato i onaj ko nije razgovarao sa svojim najbližima, na ovaj dan treba da se pomiri sa njima.

Isto tako se veruje da voljenim osobama treba podariti poklon zamotan u crveni papir.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd