Četvrtak 07. dec 2023.
praznik

SUTRA SLAVIMO BOŽJE MUČENICE: Ako zagrmi budite OPREZNI, a OVAKO se pomolite za zdravlje najmilijih

Foto:YoutubePrintscreen/ ИстиноЉубље - Житија Светих, Јеванђеља, Псалтир
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra obeležavaju dan Svetih mučenica Minodore, Mitrodore i Nimfodore koji je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom.

Tri rođene sestre, iz nekog mesta u Vitiniji Azijskoj. Vaspitane u duhu hrišćanskom povukoše se iz grada u pustinju želeći da um svoj uzvise Bogu i oslobode svega varljivoga sveta, i da tako prožive vek ovaj u čistoti i devičanstvu kao prave neveste Hristove.

Predadoše se velikom trudu, postu i molitvi, dok ih Bog ne ukrasi darom čudotvorstva. Kada k njima počeše dovoditi bolesnike radi iscelenja, one postaše znamenite i preko svoje volje. Ču za njih i neki knez Fronton i dovuče ih na sud. Videvši ih knez začudi se krasoti lica njihova.

DANAS SLAVIMO SVETE PRAVEDNIKE JOAKIMA I ANU: Pripremite CRVENI PAPIR i nikako se ne svađajte sa ukućanima, u suprotnom će BITI LOŠE!

DANAS SLAVIMO SVETE PRAVEDNIKE JOAKIMA I ANU: Pripremite CRVENI PAPIR i nikako se ne svađajte sa ukućanima, u suprotnom će BITI LOŠE!

DONOSI KATASTROFU! Stručnjaci su upravo izdali sigurnosno UPOZORENJE uoči “VATRENOG PRSTENA” pomračenja Sunca

DONOSI KATASTROFU! Stručnjaci su upravo izdali sigurnosno UPOZORENJE uoči “VATRENOG PRSTENA” pomračenja Sunca

Jer i ako one behu velike isposnice, i telo njihovo suho, lice im beše svetlo, ozareno unutrašnjim mirom i blagodaću Božjom. Knez im najpre laskaše i obećavaše poslati ih caru, koji će ih udati za svoje velmože, no kada se uveri, da sve njegove laske i obećanja nemahu nikakva dejstva na ove neveste Hrista Gospoda, on naredi te prvo mučiše Minodoru, a sestre njene baci u tamnicu.

sveća
Foto: Shutterstock

Posle ljutih mučenja vikne knez Minodori, izranjavljenoj i iskrvavljenoj: "prinesi žrtvu bogovima!"

Na to odgovori sv. mučenica: "zar ne vidiš: ništa drugo i ne činim nego svu sebe prinosim na žrtvu Bogu mojemu?" Kada izdahnu u mukama sv. Minodora, tada knez izvede i ostale dve sestre i postavi ih kraj mrtvoga tela Minodorina, pa pokazujući im mrtvo telo sestre njihove savetovaše ih da se odreknu Hrista.

No kako one ostaše nepokolebljive, to i njih ljutim mukama umori. U tom grom udari iz neba i ubi bezdušnoga Frontona i sluge njegove.

Hrišćani česno sahraniše tela svetih Božjih mučenica. Postradaše između 305. i 311. god. u vreme Maksimijana Galerija, i upokojiše se u carstvu Hristovom.

molitva
Foto: Profimedia

U narodu je verovanje da sutra treba biti blag sa svojim bližnjima i da treba izbegavati svađe. Sa neprijateljima treba zakopati ratne sekire. Nađite smirenje u svom srcu i mesto za praštanje.

Prema verovanju sutra se valja u crkvi pomoliti za zdravlje porodice u čast sestara koje su lečile bolesne i uboge, a nisu jedna drugu htele napustiti ni u najstrašnijim mukama.

Naši stari su takođe verovali da ako sutra bude grmljavine treba izbegavati izlaženje napolje.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd