clear sky
12°C
27.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

TOPLI GLOG ZA ZDRAVE I SLATKE PRAZNIKE: Ovo kuvano vino služi se uz đumbir i keks! (RECEPT)

27.12.2022. 20:49
Piše:
Srbija Danas/Hrana-pice-price.com
vino
vino / Izvor: Foto: Shutterstock

Švedsko kuvano vino -glog se pravi sa začinima kao što su cimet, đumbir, karanfilić, kora pomorandže i kardamon

U glogu – švedskom kuvanom vinu, osnova je crno vino, a po želji može da se doda i jači alkohol, kao što su votka, akvavit, rum ili rakija. Bezalkoholni glog se pravi od voćnog soka, uglavnom ribizli ili drugog bobičastog voća. Takođe, u Švedskoj se kuvano vino služi sa grožđicama i bademima u čaši.

Umesto vežbanja koristi POSEBNO "pomagalo": Jelena Karleuša otkrila tajnu VITKE LINIJE, ovo je njen JELOVNIK

Umesto vežbanja koristi POSEBNO "pomagalo": Jelena Karleuša otkrila tajnu VITKE LINIJE, ovo je njen JELOVNIK

JELENA ĐOKOVIĆ OBOŽAVA ČAJ KOJI OPORAVLJA CEO ORGANIZAM: Štiti od prehlade i pomaže u procesu MRŠAVLJENJA

JELENA ĐOKOVIĆ OBOŽAVA ČAJ KOJI OPORAVLJA CEO ORGANIZAM: Štiti od prehlade i pomaže u procesu MRŠAVLJENJA

Prvobitni oblik gloga su pili kuriri i poštari koji su na konjima, sankama i skijama putovali po izuzetno hladnom vremenu u Skandinaviji. Od kraja 19. veka ovo piće je postalo božićna tradicija u Švedskoj. Najčešće se služi uz đumbir keks, koji se pravi sa sličnim začinima kao i vino. Svakog 13. decembra se u Švedskoj dan Svete Lucije proslavlja uz kuvano vino i hleb sa šafranom i grožđicama. Takođe se tradicionalno poslužuje tokom julborda – božićna verzija klasičnog švedskog stola.

kuvano vino
kuvano vino / Izvor: Foto: Shutterstock

Šef kuhinje švedske ambasade, Lars Ekberg je podelio recept za švedsko kuvano vino – glog.

Recept za glog – švedsko kuvano vino

Potrebni sastojci:

  • 2 cela štapića cimeta
  • 15 karanfilića
  • 5 cm sušenog celog đumbira
  • 10 semenki kardamona – blago zdrobljenog
  • Osušena kora od 3 narandže
  • 200 ml grožđica
  • 3 dl neutralne votke ili žestokog alkohola
  • 2 l crnog vina
  • 100 ml šećera

Za posluženje:

  • suvo grožđe
  • bademi (blanširani i oguljeni)

Priprema:

Sipati votku u teglu, dodati cimet, karanfilić, đumbir, koru narandže, kardamon i grožđice.

Poklopiti i ostaviti da se natapa 4 dana.

Tečnost procediti kroz kuhinjski papir ili filter za kafu u šerpu.

U tečnost dodati vino i šećer.

Zagrevati polako, mešajući dok se šećer potpuno ne rastopi (do 70°C).

Pre serviranja blago zagrejati, ali ne dozvoliti da prokuva.

Na dno svake čaše staviti nekoliko grožđica i badema, a zatim sipati glog.

Savet plus:

Ostaviti začine da ispuste arome najmanje 4 dana.

Recept je za oko 12 osoba, ali dobro je znati da je umerenost ključ svega, pa s toga nemojte preterivati.

Glog može da se čuva nekoliko nedelja u sterilisanim flašama.

Grožđice koje su se natapale možete iskoristiti za pripremu kolača.