Lovačka salata - lakša i brža od ajvara i pinđura, a ukus savršen: Starinski recept koji uspeva svima
Priprema se znatno brže, povrće se ne peče, već se kuva, a ukus je neverovatan – pun, aromatičan i savršen kao prilog mesu, pecivu ili za zimnicu.
Ako volite ajvar i pinđur, ali nemate vremena za sate stajanja kraj šporeta i pečenja paprika, lovačka salata je idealno rešenje. Priprema se znatno brže, povrće se ne peče, već se kuva, a ukus je neverovatan – pun, aromatičan i savršen kao prilog mesu, pecivu ili za zimnicu. Ovaj recept je omiljen u mnogim domaćinstvima jer spaja jednostavnost i bogat ukus.
SASTOJCI
1 kg zrelih paradajza
4 glavice crnog luka
500 g šargarepe
2 kg paprike
1 glavica belog luka
100 g šećera
30-50 gr soli
100 ml alkoholnog sirćeta 9%
100 ml ulja
Svež peršun po ukusu
(opciono: ljuta paprika ako volite ljuto)
PRIPREMA
Paradajz operite i oljuštite. Najbolje su zreli i mekani, jer daju više soka.
Paradajz očistite od srednjeg dela i isecite na kockice, pa sameljite u blenderu ili secku dok ne dobijete gust sok.
Sok sipajte u veliki lonac.
Crni luk očistite i sitno iseckajte, pa dodajte u paradajz.
Kuvajte na srednjoj vatri oko 20 minuta, povremeno mešajući.
Šargarepu očistite i iseckajte na kolutove.
Papriku operite, očistite od semena i iseckajte na manje kocke.
Dodajte šargarepu i papriku u lonac sa paradajzom i lukom.
Beli luk sitno iseckajte i dodajte u smesu.
Dodajte šećer,so, sirće i ulje. Ako želite ljutu salatu, dodajte sitno seckanu ljutu papriku. Sve dobro promešajte.
Kuvajte oko 1 sat na srednjoj temperaturi. Ako želite gušću salatu, kuvajte još 30 minuta.
Na kraju dodajte sitno seckani svež peršun i promešajte.
Sterilizovane tegle sipajte dok je salata još topla, zatvorite poklopce, okrenite naopako i pokrijte ćebetom da se polako ohladi.
Čuvajte na hladnom i tamnom mestu.