Ловачка салата - лакша и бржа од ајвара и пинђура, а укус савршен: Старински рецепт који успева свима
Припрема се знатно брже, поврће се не пече, већ се кува, а укус је невероватан – пун, ароматичан и савршен као прилог месу, пециву или за зимницу.
Ако волите ајвар и пинђур, али немате времена за сате стајања крај шпорета и печења паприка, ловачка салата је идеално решење. Припрема се знатно брже, поврће се не пече, већ се кува, а укус је невероватан – пун, ароматичан и савршен као прилог месу, пециву или за зимницу. Овај рецепт је омиљен у многим домаћинствима јер спаја једноставност и богат укус.
САСТОЈЦИ
1 кг зрелих парадајза
4 главице црног лука
500 г шаргарепе
2 кг паприке
1 главица белог лука
100 г шећера
30-50 гр соли
100 мл алкохолног сирћета 9%
100 мл уља
Свеж першун по укусу
(опционо: љута паприка ако волите љуто)
ПРИПРЕМА
Парадајз оперите и ољуштите. Најбоље су зрели и мекани, јер дају више сока.
Парадајз очистите од средњег дела и исеците на коцкице, па самељите у блендеру или сецку док не добијете густ сок.
Сок сипајте у велики лонац.
Црни лук очистите и ситно исецкајте, па додајте у парадајз.
Кувајте на средњој ватри око 20 минута, повремено мешајући.
Шаргарепу очистите и исецкајте на колутове.
Паприку оперите, очистите од семена и исецкајте на мање коцке.
Додајте шаргарепу и паприку у лонац са парадајзом и луком.
Бели лук ситно исецкајте и додајте у смесу.
Додајте шећер,со, сирће и уље. Ако желите љуту салату, додајте ситно сецкану љуту паприку. Све добро промешајте.
Кувајте око 1 сат на средњој температури. Ако желите гушћу салату, кувајте још 30 минута.
На крају додајте ситно сецкани свеж першун и промешајте.
Стерилизоване тегле сипајте док је салата још топла, затворите поклопце, окрените наопако и покријте ћебетом да се полако охлади.
Чувајте на хладном и тамном месту.