Napravite sami BAUNTI KOLAČ kakav do sada niste jeli: MOKRE KOKOS KOCKE kojih vam neće biti dosta
Kada nam se jede nešto čokoladno, sočno i gotovo za kratko vreme, ovaj kolač je pravo rešenje.
Pravi se brzo i jednostavno, od sastojaka koje uglavnom već imamo u kuhinji, a rezultat je kolač fantastičnog ukusa koji osvaja već na prvi zalogaj.
Baunti mokri kolač na brzinu idealan je izbor za sve nas koji volimo bogate čokoladne deserte sa punim, kremastim slojevima.
Spoj mekane i sočne korice, fila od kokosa koji se topi u ustima i sjajnog čokoladnog ganaša čini ovu poslasticu savršenom za porodična okupljanja, nenajavljene goste ili trenutke kada nam je potreban provereno dobar slatkiš, bez previše zadržavanja u kuhinji.
Sastojci:
2 velika jajeta koja su odstajala na sobnoj temperaturi
210 g brašna
30 g kakao praha
1 kesica praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1/4 kašičice soli
200 šećera
75 ml biljnog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
180 ml mleka
1 kašika sirćeta
160 ml tople vode
Za fil od kokosa
400 ml kondenzovanog mleka
160 ml mleka
90 g kokosovog brašna
Za čokoladni ganaš
150 g mlečne čokolade
80 ml slatke pavlake
Priprema:
U jednu veću činiju prosejemo brašno, zatim dodajemo kakao prah, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Ubacujemo šećer i sve zajedno dobro promešamo kako bi se suvi sastojci ravnomerno sjedinili.
U smesu dodajemo jaja, zatim ulje, ekstrakt vanile, mleko sobne temperature, sirće i toplu vodu. Sve mutimo ručnom žicom dok ne dobijemo glatku i ujednačenu smesu bez grudvica.
Dobijenu masu sipamo u kalup obložen papirom za pečenje i pečemo u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko 25 do 30 minuta. Kada čačkalica ubodena u sredinu kolača izađe čista, kora je pečena. Vadimo je iz rerne, ostavljamo da se prohladi i zatim je izbockamo čačkalicom.
U međuvremenu u šerpu sipamo kondenzovano mleko, obično mleko i kokosovo brašno. Sve dobro promešamo i stavimo na srednju vatru da se lagano kuva dok se fil ne zgusne, što traje oko 5 do 10 minuta, uz stalno mešanje.
Pečenu koru vadimo iz kalupa, skidamo papir za pečenje i pažljivo je horizontalno presečemo na dva dela, kako bismo dobili dve tanje kore. Donju koru vraćamo u kalup, preko nje nanosimo fil od kokosa, ravnomerno ga raspoređujemo i poravnavamo. Prekrivamo drugom korom i kolač stavljamo u frižider da se stegne.
Za ganaš u šerpi na tihoj vatri ili u mikrotalasnoj pećnici zagrevamo izlomljenu mlečnu čokoladu sa slatkom pavlakom dok se čokolada potpuno ne otopi. Dobro promešamo da se sjedini, zatim smesu ostavimo oko dvadeset minuta u frižideru, pa je ponovo promešamo. Ovako pripremljenim ganašem prelivamo kolač i poravnavamo površinu špatulom.