BEZ MIKSERA, JAJA, MLEKA i muke: Posni KOLAČ SA MAKOM I JABUKAMA vraća u detinjstvo, a pravi se vrlo lako!
Ovaj mekani i sočni kolač budi uspomene na praznike i detinjstvo, a njegov miris momentalno stvara toplu, domaću atmosferu.
Iako deluje bogato i raskošno, priprema je vrlo jednostavna i ne zahteva posebne kulinarske veštine. Upravo zato je savršen izbor za razne prilike, bilo da ga služimo kao dezert posle nedeljnog ručka ili kao slatki zalogaj na posnoj slavskoj trpezi.
Kolači sa makom imaju posebno mesto u našoj tradiciji, naročito tokom zime i prazničnih dana. Oni su sinonim za domaće poslastice koje se prenose s kolena na koleno. Voćno čokoladni kolač koji danas pripremamo spada u one starinske deserte koji nikada ne izlaze iz mode i uvek nailaze na oduševljenje.
Reč je o posnom kolaču u kome se savršeno dopunjuju mak, jabuke i mirisna kora pomorandže. Ta kombinacija daje prijatnu svežinu i bogatu aromu svakom zalogaju, dok čokoladna glazura na vrhu donosi dodatnu punoću i čini kolač još primamljivijim.
Velika prednost ovog recepta je i to što se kolač pravi brzo i jednostavno, bez upotrebe miksera i bez komplikovanih koraka. Za kratko vreme dobijamo pouzdan desert sa kojim nema greške i koji uspeva čak i onima koji se ređe upuštaju u pripremu kolača.
Sastojci:
250 g brašna
1 kesica praška za pecivo
200 g maka
600 g jabuka
200 ml ulja
150 g šećera
1 kesica vanilinog šećera
rendana kora jedne pomorandže
200 ml vode
Za čokoladnu glazuru:
5 kašika ulja
200 g čokolade za kuvanje
Priprema
U jednoj posudi sjedinjavamo brašno, šećer, vanilin šećer, mak, prašak za pecivo i rendanu koru pomorandže. Sve dobro promešamo kako bi se suvi sastojci ravnomerno rasporedili i ostavljamo sa strane.
U drugoj činiji pomešamo vodu i ulje, a zatim dodajemo rendane jabuke. Kada se sve sjedini, u ovu smesu postepeno ubacujemo suve sastojke iz prve posude i mešamo dok ne dobijemo ujednačenu masu bez grudvica.
Dobijenu smesu sipamo u pleh obložen papirom za pečenje i pečemo oko 35 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni. Kada se kolač potpuno ispeče i ohladi, vadimo ga iz rerne i pažljivo okrećemo naopako. Uklanjamo papir za pečenje, a zatim prelivamo čokoladom koju smo prethodno izlomili i otopili zajedno sa uljem.
Ostavljamo kolač da se glazura stegne, nakon čega ga sečemo na kocke i služimo.