PILEĆA SUPA po bakinom receptu: Lek koji greje dušu, jača imunitet i vraća snagu - evo zašto bi trebalo da je jedete makar tri puta nedeljno
Nije bez razloga pileća supa vekovima poznata kao „lek u šolji“. Naše bake su znale da je to prvo jelo koje vraća snagu nakon bolesti, smanjuje umor, pomaže kod prehlade i podiže raspoloženje.
Nije bez razloga pileća supa vekovima poznata kao „lek u tanjiru“. Naše bake su znale da je to prvo jelo koje vraća snagu nakon bolesti, smanjuje umor, pomaže kod prehlade i podiže raspoloženje. I danas nutricionisti potvrđuju ono što narodna mudrost već odavno zna – pileća supa nije samo hrana, već i prirodni lek koji jača telo i dušu.
Zašto je pileća supa toliko posebna?
Pileća supa ima gotovo magijsko dejstvo – kad je jedemo, ne greje samo stomak, već i srce. Naučnici su dokazali da njeni sastojci deluju protivupalno, ubrzavaju oporavak kod prehlade i gripa, a sama topla tečnost pomaže da se otvore disajni putevi i ublaže simptomi kašlja.
Glavni razlozi zašto bi trebalo redovno da jedemo pileću supu:
Jača imunitet – bujon iz pilećih kostiju bogat je mineralima, kolagenom i aminokiselinama.
Daje energiju – povrće iz supe (šargarepa, peršun, paškanat, celer) vraća vitamine i minerale koje gubimo tokom bolesti ili iscrpljenosti.
Smiruje i greje – topla supa deluje opuštajuće na nervni sistem i podstiče dobro raspoloženje.
Brže obnavlja snagu – preporučuje se sportistima, deci u razvoju i starijima koji se oporavljaju.
Laka je za varenje – pogodna i za decu, jer ne opterećuje želudac.
Koliko puta nedeljno bi trebalo jesti supu?
Nutricionisti savetuju da je idealno konzumirati pileću supu 2–3 puta nedeljno, a u sezoni prehlada i češće. Ona može biti lagan obrok sama za sebe ili uvod u ručak, a zahvaljujući povrću i začinima, organizmu daje sve što je potrebno za brži oporavak i dobru probavu.
Bakin recept za pileću supu
Sastojci:
- 1 pile ili nekoliko komada piletine sa kostima (batak, karabatak, krilca)
- 2 šargarepe
- 1 celer (koren ili stabljika)
- 1 paškanat
- 1 glavica crnog luka
- nekoliko zrna bibera
- so po ukusu
- malo peršuna za kraj
Priprema:
Piletinu dobro operite i stavite u veliki lonac sa 2–3 litra hladne vode.
Dodajte očišćeno povrće, biber i so.
Kuvajte na tihoj vatri najmanje 90 minuta, skidajući penu koja se stvara na površini.
Kada meso i povrće omekšaju, izvadite ih, supu procedite, pa poslužite toplo sa iseckanim peršunom.
Bakin savet: Supa je još ukusnija ako se kuva na laganoj vatri što duže – tada iz kostiju izlaze svi lekoviti minerali i kolagen.
Pileća supa nije samo hrana – ona je deo tradicije, domaće kuhinje i univerzalni lek za telo i dušu. Ako želite da ojačate imunitet pred jesen i zimu, ublažite stres i unesete toplotu u organizam, neka ovaj bakini recept obavezno zauzme mesto u vašem meniju.