ПИЛЕЋА СУПА по бакином рецепту: Лек који греје душу, јача имунитет и враћа снагу - ево зашто би требало да је једете макар три пута недељно
Није без разлога пилећа супа вековима позната као „лек у шољи“. Наше баке су знале да је то прво јело које враћа снагу након болести, смањује умор, помаже код прехладе и подиже расположење.
Није без разлога пилећа супа вековима позната као „лек у тањиру“. Наше баке су знале да је то прво јело које враћа снагу након болести, смањује умор, помаже код прехладе и подиже расположење. И данас нутриционисти потврђују оно што народна мудрост већ одавно зна – пилећа супа није само храна, већ и природни лек који јача тело и душу.
Зашто је пилећа супа толико посебна?
Пилећа супа има готово магијско дејство – кад је једемо, не греје само стомак, већ и срце. Научници су доказали да њени састојци делују противупално, убрзавају опоравак код прехладе и грипа, а сама топла течност помаже да се отворе дисајни путеви и ублаже симптоми кашља.
Главни разлози зашто би требало редовно да једемо пилећу супу:
Јача имунитет – бујон из пилећих костију богат је минералима, колагеном и аминокиселинама.
Даје енергију – поврће из супе (шаргарепа, першун, пашканат, целер) враћа витамине и минерале које губимо током болести или исцрпљености.
Смирује и греје – топла супа делује опуштајуће на нервни систем и подстиче добро расположење.
Брже обнавља снагу – препоручује се спортистима, деци у развоју и старијима који се опорављају.
Лака је за варење – погодна и за децу, јер не оптерећује желудац.
Колико пута недељно би требало јести супу?
Нутриционисти саветују да је идеално конзумирати пилећу супу 2–3 пута недељно, а у сезони прехлада и чешће. Она може бити лаган оброк сама за себе или увод у ручак, а захваљујући поврћу и зачинима, организму даје све што је потребно за бржи опоравак и добру пробаву.
Бакин рецепт за пилећу супу
Састојци:
- 1 пиле или неколико комада пилетине са костима (батак, карабатак, крилца)
- 2 шаргарепе
- 1 целер (корен или стабљика)
- 1 пашканат
- 1 главица црног лука
- неколико зрна бибера
- со по укусу
- мало першуна за крај
Припрема:
Пилетину добро оперите и ставите у велики лонац са 2–3 литра хладне воде.
Додајте очишћено поврће, бибер и со.
Кувајте на тихој ватри најмање 90 минута, скидајући пену која се ствара на површини.
Када месо и поврће омекшају, извадите их, супу процедите, па послужите топло са исецканим першуном.
Бакин савет: Супа је још укуснија ако се кува на лаганој ватри што дуже – тада из костију излазе сви лековити минерали и колаген.
Пилећа супа није само храна – она је део традиције, домаће кухиње и универзални лек за тело и душу. Ако желите да ојачате имунитет пред јесен и зиму, ублажите стрес и унесете топлоту у организам, нека овај бакини рецепт обавезно заузме место у вашем менију.