NOVOGODIŠNJI ferero roše čizkejk za sve one koji žele BRZI DESERT koji će ODUŠEVITI GOSTE - Kolač koji ćete pamtiti
Nova godina je idealan trenutak da na trpezu iznesemo desert koji izgleda raskošno, a priprema se brzo i bez previše komplikacija.
Ferero roše čizkejk je upravo takav kolač, upečatljiv, bogatog ukusa i savršen za sve koji žele da impresioniraju goste, a da pritom ne provedu sate u kuhinji.
Kombinacija kremastog fila od krem sira i čokoladnog lešnik krema, hrskavih lešnika i nežne čokoladne podloge čini ovaj čizkejk neodoljivim već pri prvom zalogaju.
Podloga od mlevenog keksa i kakaa daje punu, čokoladnu bazu koja se savršeno slaže sa bogatim filom, dok dekoracija od ganaša, ferero kuglica i seckanih lešnika dodatno naglašava praznični karakter ove poslastice.
Ono što ovaj desert čini posebno privlačnim jeste i njegova jednostavna priprema. Ne zahteva pečenje, lako se slaže, a rezultat je kolač koji se lepo seče, izgleda elegantno i osvaja ukusom. Idealan je izbor za svečane prilike, naročito kada želimo nešto efektno, a nemamo mnogo vremena za složene recepte.
Ako volimo spoj čokolade i lešnika, ovaj ferero roše čizkejk vrlo brzo može postati naša omiljena torta, ne samo za Novu godinu, već i za rođendane, proslave i posebne trenutke koje želimo da zasladimo nečim zaista posebnim.
Sastojci:
Za podlogu:
350 g mlevenog čokoladnog keksa
125 g putera, istopljenog i prohlađenog
2 kašike kakaa
Za fil:
350 g slatke pavlake
100 g šećera u prahu
400 g krem sira
300 g čokoladnog lešnik krema
100 g mlevenih napolitanki od lešnika
100 g lešnika (polovina sitno iseckanih, polovina samlevenih)
1 kesica želatina
5 kašika vode za želatin
Za dekoraciju:
100 g čokolade
150 ml slatke pavlake
ferero kuglice
seckani lešnici
Priprema:
Najpre pripremamo podlogu. U mleveni keks dodajemo istopljen puter i kakao, pa sve dobro mešamo dok se sastojci ne povežu u ujednačenu smesu. Tokom mešanja kašikom sastružemo smesu sa ivica posude kako bi se sve ravnomerno sjedinilo.
Dobijenu masu utapkamo u kalup prečnika 20 centimetara, poravnamo i ostavimo u frižider da se stegne.
Zatim pravimo fil. Slatku pavlaku umutimo, pa postepeno dodajemo šećer u prahu. Kada dobijemo čvrstu i glatku smesu, dodajemo krem sir i nastavljamo sa mućenjem dok fil ne postane svilenkast. U smesu potom dodajemo čokoladni lešnik krem, mlevene napolitanke i lešnike, pa sve dobro sjedinjavamo.
Posebnu pažnju posvećujemo pripremi želatina. Želatin potapamo u dve kašike hladne vode i ostavljamo nekoliko minuta da nabubri. Nakon toga ga stavljamo u manju šerpicu sa preostalom vodom i lagano zagrevamo, uz stalno mešanje, dok se potpuno ne rastvori. U rastopljeni želatin dodajemo nekoliko kašika fila, dobro promešamo, a zatim tu smesu vraćamo u ostatak fila i sve kratko umutimo.
Gotov fil sipamo preko ohlađene podloge, pažljivo poravnamo i čizkejk vraćamo u frižider, gde treba da odstoji najmanje deset sati, idealno preko noći, kako bi se lepo stegao.
Pred samo serviranje, nožem lagano odvajamo ivice čizkejka od kalupa. Dekorišemo ga čokoladnim ganašom, pripremljenim od istopljene čokolade i slatke pavlake, zatim dodatno ukrašavamo ferero kuglicama i seckanim lešnicima.
Ovaj čizkejk je pravi praznični adut, bogat, kremast i vizuelno impresivan, savršen za trenutke kada želimo desert koji će se pamtiti.