Ruska salata je možda kraljica trpeze, ali ne zaboravite i URNEBES - evo kako da je NAPRAVITE KOD KUĆE! Odlično će se slagati sa roštilj mesom!
Lakše se pravi od ruske salate, a preukusna je i kremasta!
Urnebes salata je možda najpotcenjenija salata, a istovremeno jedna od najzastupljenijih na srpskim svečanim trpezama. Odmah posle ruske salate, gotovo da nema praznične proslave na kojoj se ne nađe i ova pikantna, kremasta poslastica.
Praznična trpeza po pravilu ne može da prođe bez bogatog predjela. Upravo tu često nastaje problem jer se gosti već na početku zasite, pa u glavnim jelima ne uživaju onoliko koliko bi želeli. Ipak, bez ruske salate kao kraljice svake svečanosti i urnebes salate kao njenog vernog pratioca, praznici su nezamislivi.
Za razliku od ruske salate, urnebes se priprema znatno jednostavnije i brže. Savršeno se slaže uz meso sa roštilja, pečenja i suhomesnate proizvode, a zahvaljujući intenzivnom ukusu, dovoljne su i manje količine da obogate trpezu.
Za pripremu nam je potrebno svega nekoliko sastojaka, a jačina ljutine se lako prilagođava ukusu. Ukoliko volimo izrazito ljuto, jednostavno dodajemo više tucane paprike.
Sastojci:
500 grama feta sira
250 grama mladog sira
1 veći čen belog luka
pola šoljice ulja
6 kašika slatke tucane paprike
3 kašike ljute tucane paprike
Priprema:
U većoj činiji sjedinjavamo izgnječenu fetu i mladi sir. Zatim dodajemo ulje i sitno iseckan beli luk. Nakon toga ubacujemo slatku i ljutu tucanu papriku. Sve zajedno dobro sjedinjavamo mikserom dok ne dobijemo glatku i kremastu smesu.
Urnebes salata je tada spremna za posluženje. Najbolje je da kratko odstoji u frižideru kako bi se ukusi povezali, a zatim možemo da uživamo u njenom prepoznatljivom, bogatom i pikantnom ukusu koji s razlogom ima posebno mesto na svakoj svečanoj trpezi.