Recept za NAJBOLJI POSNI GULAŠ: Sprema se ZA POLA SATA, a veoma je ukusan i kremast!
Donosimo recept za jedan od najukusnijih posnih gulaša koji ne traži meso da bi bio bogat, aromatičan i zasitan.
Posni gulaš sa šampinjonima spaja lagano povrće i pun, zemljani ukus gljiva, pa se lako uklapa u dane posta, ali i u svaki obrok kada želimo nešto zdravo i toplo. Jelo je kremasto, mirisno i savršeno se slaže sa palentom, hlebom ili testeninom.
Osnovne informacije
Priprema traje oko petnaest minuta, kuvanje oko četrdeset pet, a količina je dovoljna za četiri do šest porcija. Jelo je jednostavno za spremanje i spada u posna glavna jela.
Sastojci:
- 2 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 3 šargarepe
- 1 manji koren peršuna
- 1 crvena paprika
- 2 krompira srednje veličine
- 400 g svežih šampinjona
- 400 g paradajza (svežeg ili iz konzerve)
- 1 kašika paradajz pirea
- 2–3 kašike ulja
- 1 kašika brašna (opciono, za zgušnjavanje)
- 1 kašičica slatke paprike u prahu
- ½ kašičice dimljene paprike (opciono)
- ½ kašičice suvog bilja (majčina dušica, peršun)
- So i biber po ukusu
- 400–500 ml povrtnog bujona ili vode
Kako pripremamo gulaš
Najpre sitno iseckamo luk, beli luk, povrće i šampinjone. U zagrejanom ulju propržimo crni luk da postane staklast, dodamo beli luk i kratko promešamo. Začini tada najlepše puštaju miris, pa ubacimo slatku i dimljenu papriku.
Zatim dodamo šargarepu, peršun i papriku, kratko propržimo i umešamo paradajz sa kašikom pirea. Kada se sve lepo poveže, nalijemo bujon ili vodu, dodamo so, biber i suvo bilje, poklopimo i kuvamo dvadesetak minuta.
Posle toga ubacujemo krompir i šampinjone i kuvamo još oko petnaest do dvadeset minuta, dok sve ne omekša. Ako želimo gušću teksturu, razmutimo malo brašna u hladnoj vodi i umešamo u šerpu.
Gulaš serviramo topao, posut sveže seckanim peršunom i uvek uz neki lep prilog. Topao, mirisan i domaći, ovaj gulaš je savršeno jelo za svaki dan posta i svaki put kada poželimo tanjir prave udobnosti.