Рецепт за НАЈБОЉИ ПОСНИ ГУЛАШ: Спрема се ЗА ПОЛА САТА, а веома је укусан и кремаст!
Доносимо рецепт за један од најукуснијих посних гулаша који не тражи месо да би био богат, ароматичан и заситан.
Посни гулаш са шампињонима спаја лагано поврће и пун, земљани укус гљива, па се лако уклапа у дане поста, али и у сваки оброк када желимо нешто здраво и топло. Јело је кремасто, мирисно и савршено се слаже са палентом, хлебом или тестенином.
Основне информације
Припрема траје око петнаест минута, кување око четрдесет пет, а количина је довољна за четири до шест порција. Јело је једноставно за спремање и спада у посна главна јела.
Састојци:
- 2 главице црног лука
- 3 чена белог лука
- 3 шаргарепе
- 1 мањи корен першуна
- 1 црвена паприка
- 2 кромпира средње величине
- 400 г свежих шампињона
- 400 г парадајза (свежег или из конзерве)
- 1 кашика парадајз пиреа
- 2–3 кашике уља
- 1 кашика брашна (опционо, за згушњавање)
- 1 кашичица слатке паприке у праху
- ½ кашичице димљене паприке (опционо)
- ½ кашичице сувог биља (мајчина душица, першун)
- Со и бибер по укусу
- 400–500 мл повртног бујона или воде
Како припремамо гулаш
Најпре ситно исецкамо лук, бели лук, поврће и шампињоне. У загрејаном уљу пропржимо црни лук да постане стакласт, додамо бели лук и кратко промешамо. Зачини тада најлепше пуштају мирис, па убацимо слатку и димљену паприку.
Затим додамо шаргарепу, першун и паприку, кратко пропржимо и умешамо парадајз са кашиком пиреа. Када се све лепо повеже, налијемо бујон или воду, додамо со, бибер и суво биље, поклопимо и кувамо двадесетак минута.
После тога убацујемо кромпир и шампињоне и кувамо још око петнаест до двадесет минута, док све не омекша. Ако желимо гушћу текстуру, размутимо мало брашна у хладној води и умешамо у шерпу.
Гулаш сервирамо топао, посут свеже сецканим першуном и увек уз неки леп прилог. Топао, мирисан и домаћи, овај гулаш је савршено јело за сваки дан поста и сваки пут када пожелимо тањир праве удобности.