Starinske URMAŠICE koje se brzo i lako prave vraćaju u detinjstvo - Sve sastojke imamo u kući, a evo kako da danima ostanu mekane i ukusne
Zamislite samo: tople urmašice, domaća kafa i priča sa omiljenom komšinicom. E, to je vikend o kojem se sanja
Za sve one koji žele da se vrate u detinjstvo i uživaju u starinskim poslasticama, urmašice su pravi izbor! Ovaj tradicionalni recept je jednostavan, a rezultat je neodoljivo sočan i ukusan kolač koji možete uživati danima.
Svi sastojci su već u vašoj kuhinji, a uz nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u slasnim i mekim urmašicama koje mirišu na detinjstvo!
Sastojci:
- 2 jaja
- 13 kašika šećera
- 1 korica limuna
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 500 g glatkog brašna
- 1 čaša vode
- 1 limun
- 800 g šećera (za preliv)
Priprema:
1. U velikoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna. Dodajte omekšali maslac i sve dobro sjedinite.
2. U smesu dodajte prašak za pecivo, brašno i vodu. Mešajte dok ne dobijete glatko i mekano testo.
3. Od testa oblikujte male kuglice ili ovalne oblike (po želji), pa ih slažite na pleh obložen papirom za pečenje.
4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta, ili dok ne postanu zlatno smeđe.
5. Dok se urmašice peku, pripremite preliv: u šerpi zagrejte 800 g šećera sa sokom od limuna i malo vode. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok se ne stvori gusti sirup.
6. Kada su urmašice pečene, odmah ih prelijte vrućim sirupom i ostavite da upiju tečnost i ohlade se.
Ove starinske urmašice su meke, sočne i pune ukusa. Zbog prelivanja sirupom, ostaju sveže i ukusne danima. Služite ih uz šoljicu kafe ili omiljenog napitka i dozvolite sebi da se opustite uz ove slatke uspomene!