SUŠENI PARADAJZ u maslinovom ulju iz rerne - najlakša ZIMNICA koja jača imunitet, štiti srce i savršena je uz sva jela
Ako želite zimnicu koja se brzo priprema, ne zahteva posebne veštine i koja može da oplemeni svaki obrok - ovo je recept za vas.
Ako želite zimnicu koja se brzo priprema, ne zahteva posebne veštine i koja oplemenjuje svaki obrok – ovo je recept za vas. Sušeni paradajz iz rerne, mariniran u maslinovom ulju sa belim lukom, nije samo ukusan, već je i prava vitaminska bomba. Bogat je likopenom, antioksidansom koji štiti srce, poboljšava imunitet i pozitivno utiče na krvni pritisak. Idealan je za salate, paste, sendviče ili kao dodatak mesnim i povrtnim jelima.
Sastojci
1 kg zrelog paradajza
5-6 čenova belog luka
150 ml maslinovog ulja
So i sveže mleveni biber po ukusu
Sušeni začini po želji (origano, bosiljak)
Priprema:
Priprema paradajza: Paradajz operite i isečite na polovinu ili četvrtine, uklonite semenke po želji.
Sušenje: Posložite paradajz na pleh obložen papirom za pečenje, posolite i pobiberite. Dodajte sušeni bosiljak ili origano. Pecite u rerni na 90-100°C oko 3-4 sata, dok se paradajz ne osuši, ali ostane blago sočan.
Marinada: U čistim teglama poređajte sušeni paradajz i sitno seckani beli luk. Prelijte maslinovim uljem tako da paradajz bude potpuno pokriven.
Čuvanje: Tegle zatvorite i čuvajte u frižideru ili na hladnom mestu do 3 meseca.
Upotreba: Dodajte u salate, paste, sendviče ili kao ukusan prilog mesnim jelima.
Zašto je zdrav:
Likopen: Antioksidans koji štiti srce i krvne sudove, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti i ima antiinflamatorna svojstva.
Maslinovo ulje: Pomaže u snižavanju lošeg holesterola i jača imunitet.
Beli luk: Poznat po antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, jača otpornost organizma.