clear sky
26°C
29.04.2024.
Beograd
eur
117.1205
usd
109.1422
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Ishrana je NAJVAŽNIJA! Evo šta bi trebalo da jedete da biste UBLAŽILI SIMPTOME MENOPAUZE

01.12.2023. 09:28
Piše:
Promo
Menopauza
Menopauza / Izvor: Shutterstock

Ishrana u perimenopauzi i menopauzi-kako da se osećamo bolje?

Približavanjem menopauze, ili kada se ranije ili kasnije već nađemo u tom periodu, primećujemo da je mnogo teže boriti se s pojavom „jastučića” na pojedinim delovima tela koji ranije nisu bili tu.

Doktorka Federika Amati, klinički nutricionista, predavač na Imperial koledžu i posvećeni stručnjak u svojoj oblasti, koja sarađuje i sa specijalistom za menopauzu dr Sam Braun, istraživala je ulogu ishrane u menopauzi.

Prihvatanje hranljivih obroka

Jedan od ključnih zaključaka iz istraživanja dr Amati je uticaj uravnotežene ishrane, bogate nutrijentima potrebnim za zdravlje u menopauzi, pa i perimenopauzi. Ona naglašava važnost uključivanja kombinacije od više od 30 različitih vrsta povrća i voća u toku nedelje, jer ova praksa smanjuje upale, stabilizuje nivo šećera u krvi i podstiče zdravu mikrobiotu creva.

Dr Amati odbacuje ideju dosadnih, neinspirativnih obroka, kao što bi bila bledunjava salata s grilovanim pilećim fileom. Umesto toga, smatra da pre treba birati kompleksnije obroke, kao na primer palačinke od heljdinog brašna s nekim slanim nadevom, prokelj sa miso sosom i integralnim pirinčem, kiseli ili slatki kupus s parčetom integralnog hleba, kao i pasulj, jela s kinoom i slično, kao i kompleksne ugljene hidrate, jela sa malo više tvista.

Ceo tekst pročitajte na tosamja.media