scattered clouds
11°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

NI ITALIJA, NI FRANCUSKA... U OVOJ zemlji se jede NAJBOLJI HLEB na svetu! Imaju preko 25 vrsta!

12.12.2018. 11:03
Piše:
Srbija Danas
Hleb
Hleb / Izvor: Profimedia
Čuvaju tradiciju!

Gotovo smo sigurni da su vam ostali u pamćenju filmske slike Francuza kako hodaju sa bagetima pod rukom, ili kako voze biciklo sa karakterističnim kapama i hrskavim hlebom u korpici. Međutim, ako malo bolje razmislite, jasno je da najbolji svetski hlebovi dolaze iz Nemačke.

Ovo sigurno niste znali: Rijana koristi usluge dvojnice, ali NE zbog paparaca! Evo o čemu je reč!

hleb
hleb / Izvor: Profimedia

ZIMSKI MODNI HIT: Amal Kluni nosi suknju koja će se svideti svakoj devojci! (FOTO)

Nemci imaju više pekara i više vrsta hleba nego bilo koja druga nacija sveta. Prema registru nemačkog Instituta za hleb postoji više od 3200 službeno priznatih vrsta hlebova, a nemačka kultura hleba 2015. godine službeno je uvrštena u UNESCO-ov popis nematerijalne baštine. Postoji i imenica "Broterwerb", ključna reč koja pokazuje nemačku privrženost hlebu i koja označava "zarađivanje za hleb".

Hleb je nezaobilazan u obrocima u Nemačkoj. Kad Nemci žele reći da se nešto brzo prodaje koriste frazu "prodaje se poput parčeta hleba". 

Teži i izdašniji nego fokaća i ćabata

Jedan od razloga za takvu raznolikost u pekarstvu leži u činjenici da je u 19. veku Nemačka bila podeljena na stotine malih kneževina i kraljevina. Svaka je imala svoju kulturu, dijalket i vrstu hleba. specifična povijest Njemačke u 19. stoljeću, kada je zemlja bila podijeljena na stotine malih kneževina i kraljevina.

Danas se širom Evrope za ručkom služe takosi i hamburgeri, ali Nemci su ostali verni svojoj tradiciji. Raznovrsnost nemačkih hlebova u početku može biti zbunjujuća: ratarski hleb, mešani, hleb iz kamene peći, suncokretov, hleb sa pet vrsta semenki. Zato je najbolje posetiti lokalnu pekaru i pronaći svoga favorita. A ako volite slatko, svaka pekara obično ima i ponudu kolača.

Nemački pekari moraju proći visoku edukaciju

Voleli ste ga i mislili da je dobrica? Evo kakav je Džeki Čen u PRAVOM životu! Veliko IZNENAĐENJE!

hleb
hleb / Izvor: Profimedia/ilustracija

SLAGALE SMO SE KAO MIŠ I MAČKA! Slavna glumica iskreno PROGOVORILA o svom LOŠEM odnosu sa majkom!

Nemci su pekli hleb od celih zrna puno pre nego što se pojavio pokret organske hrane. Iako neki supermarketi nude peciva, Nemci su uglavnom privrženi lokalnim pekarama, pa su se tome prilagodili i veliki trgovački lanci. Pekarsko zanimanje i dalje je na ceni u Njemačkoj, a nemački pekari moraju proći visoku edukaciju i kreativnu praksu kakva u većini ostalih zemalja ne postoji. Zato postoje nemački standardi za veličinu i kvalitet hleba, a svake godine Institut za hleb proglašava "hleb godine". 

Hleb je i dalje jedan od ključnih sastojaka nemačkog načina prehrane, ali neke velike pekara imaju problema sa zapošljavanjem pekara, jer iz godine u godinu sve manje mladih odlučuje se za to naporno zanimanje. Međutim, veštim majstorima to ne smeta da osmišljavaju nove vrste hlebova, posebno u velikim gradovima.

Vrste nemačkih hlebova koje morate probati

"Brötchen" ili "Semmeln" (pecivo): standardno belo pecivo. Postoje i varijacije sa sezamom, makom ili bundevinim sjemenkama.

ŽIVOT BEZ DECE! Ispovest žena koje su odlučile da NEĆE biti MAJKE, a EVO šta kaže psihoterapeut!

hleb
hleb / Izvor: Profimedia

ISPLIVAO SCENARIO! U trećem delu filma "S*ks i grad" UMIRE GLAVNI LIK?!

"Milchbrötchen" (mlečno pecivo): vrsta peciva od izdašnog belog testa s mlekom, često sa grožđicama ili komadićima čokolade, koje Nemci rado jedu za doručak.

"Hörnchen" (kifla): nemačka verzija kroasana, s nešto više maslaca, koja je s džemom i prelivom od čokolade obično poslužuje nedeljom za doručak.

"Vollkornbrot" (hleb od celog zrna): većina hlebova u nemačkim pekarama su tamno smeđe boje i sadrže cela zrna. Obično se jedu sa sirom ili hladnim mesom tokom večeri, a čak je i zakonom propisano da "Vollkornbrot" mora sadržati najmanje 90 posto brašna od celih žitarica.

"Roggenbrot" (raženi hleb): ovaj pojam uključuje sve ražene hlebove.

"Sonnenblumenbrot" (suncokretov hleb): kao što mu ime i kaže, ovaj je hleb posut suncokretovim semenkama i blago je slatkog ukusa. Dobar je za doručak uz sirne namaze i džemove.

POČINJE NOVA ERA: Modna kuća Šanel prestaje da koristi krokodilsku i zmijsku kožu!

kupovina hleba u prodavnici
kupovina hleba u prodavnici / Izvor: Profimedia

Svi se sećamo Dženifer Lopez u ovom izdanju, a sada je Versaće predstavio NOVU verziju ove haljine!

"Brezel" (pereca): ovaj specijalitet, ponekad posut solju, dolazi s juga Nemačke. Uz dodatak maslaca savršeni je zalogaj uz bavarsko pivo u minhenskim pivnicama.

 

Piše:
Srbija Danas
12.12.2018. 11:03