BAKLAVA bez kora je ukusnija i lakša od klasične - Domaći kolač sa jogurtom i orasima koji se topi u ustima
Baklava bez kora sa jogurtom je starinska poslastica koja se često nalazila na prazničnim trpezama kod nas.
Baklava bez kora sa orasima se pravi neverovatni lako, te upeva i onim neiskusnim domaćicama koje ne vole da provode mnogo vremena u kuhinji. Sa druge strane, njenom ukusu ne može apsolutno niko da odoli!
Sastojci:
3 jaja
150g šećera
12 kašika mleka
12 kašika ulja
12 kašika pšeničnog griza
12 kašika brašna
1 prašak za pecivo
200g mlevenih oraha
Za posipanje:
400g šećera
450ml vode
Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ostale sastojke, pa na kraju mlevene orahe, i lagano sve sjediniti, mešajući odozdo prema gore.
Smesu sipati u nauljen i brašnom posut pleh (20x25) i kašikom poravnati. Kolač peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, dok kora lepo ne porumeni.
Dok se kora hladi skuvati sirup - potrebno je da šećer i voda proključaju. Kada se kora prohladila, isecite je nakocke i dobro natopite toplim sirupom. Potom ovu preukusnu poslasticu ostavite da se prohladi, pa ukrasite mlevenim orasima i spremna je za posluženje!
Srbija Danas/Stil, I.B./Prenela J.Š.