Brza GRČKA KREMPITA od kora za pitu, a puna vanil krema i natopljena sirupom - Poslastica gotova za samo 20 minuta, stvorene za prave sladokusce
Ako volite slatke, kremaste poslastice koje se prave brzo, grčka krempita – galaktoburek, je pravi izbor za vas! Ovaj jednostavan recept ne zahteva puno truda, a rezultat je prava slatka uživancija. Pufnasta pita od kora za pitu, bogata sa vanilin kremom, prelivena sočnim sirupom – jednostavno se topi u ustima.
Ako volite slatke, kremaste poslastice koje se prave brzo, grčka krempita – galaktoburek, je pravi izbor za vas! Ovaj jednostavan recept ne zahteva puno truda, a rezultat je prava slatka uživancija. Pufnasta pita od kora za pitu, bogata sa vanilin kremom, prelivena sočnim sirupom – jednostavno se topi u ustima.
Za samo 20 minuta pripreme možete uživati u prelepoj, mirisnoj poslastici koja će vas podsetiti na grčke ulice, a svakom zalogaju ćete se vraćati s uživanjem. Bez potrebe za komplikovanim sastojcima, ovaj galaktoburek je idealan za brze poslastice u svakodnevnim prilikama, ali i za specijalne trenutke kada želite da impresionirate goste.
Brza, ukusna i kremasta – savršen spoj koji vaša porodica i prijatelji neće moći da odole!
Sastojci
10 kora za pitu
malo ulja
malo vruće vode
Za fil:
5 celih jaja
150 grama griza
250 grama šećera
1 kesica vanilin šećera
1,3 litra mleka
40 grama gustina
50 grama putera
Za sirup:
300 grama šećera
30 dl vode
rendana kora pomorandže
1 kesica vanilin šećera
prstohvat cimeta
Priprema
Najpre se pravi sirup za preliv, tako što se pomešaju šećer, vanilin šećer i voda i skuvaju uz mešanje. Uključite šporet na najjače, pa smanjite na tihu vatru i kuvajte pet minuta. Na kraju dodajte rendanu koru pomorandže i malo cimeta, pa ostavite sa strane da se hladi.
Zatim sipajte u šerpu 1,2 litra mleka i odvojte 100 ml sa strane.
Skuvajte mleko, pa u to umutite jaja i šećer. Odvojeno razmutite 100 mleka i griz, pa sipajte u tu smesu i nastavite da mešate.
Nakon što se zgusne, sklonite s vatre, pa dodajte puter i umutite mikserom.
Obložite pleh pek-papirom, pa premažite jednu po jednu koru otopljenim puterom i stavite na dno pet premazanih kora.
Potom na petu koru nanesite fil.
Preko fila ređajte još četiri kore, uz obavezno premazivanje svake puterom.
Potom stavite petu, nenamazanu puterom.
Nožem zasecite pitu na kocke, pa prelijte s malo ulja i poprskajte vrućom vodom.
Pecite oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
Potom procedite sirup i prelijte pitu ohlađenim sirupom.
Stavite u frižider, pa služite hladno.