Skip to main content
Maska od meda

ČUDO IZ PRIRODE! 15 FASCINANTNIH činjenica o medu: Posle ovoga, uvrstićete ga u omiljene namirnice!

Foto: Profimedia
Dostupan je svima!

Sve što niste znali o medu, a trebalo bi što pre da saznate!

Još od postanka čovek je koristio med kao hranu, a pored toga što predstavlja jedno od najstarijih pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani, poznata su i njegova lekovita svojstva, još od davnina. U staroj Grčkoj Hipokrat je mešao med sa mnogim lekovima.

Nakon porođaja izgleda BOMBASTIČNO, a sada je Mia otkrila KAKO je to postigla! (VIDEO)

med
Foto: Profimedia

PRETERANO ZNOJENJE: Evo šta JEDU žene koje NEMAJU ovaj PROBLEM!

Da nisu bez razloga prve civilizacije imale ogromno poštovanje prema pčelama i njihovim produktima, uveriće vas i naredni tekst u kom ćete otkriti koji med je najzdraviji, najkvalitetniji, kako treba čuvati med i dr.

1. MED JE BRZ DAVALAC ENERGIJE

Med je mešavina šećera, vode i sastojaka poput fruktoze, dekstroze, saharoze, maltoze, viših šećera, pepela i azota. Šećeri iz meda gotovo bez varenja neposredno dospevaju u krv, i tako med vrlo brzo vraća telu izgubljenu energiju.

2. MED JE NAJKORISNIJA HRANA KOJA POSTOJI

Med sadrži vitamine A, D, C, E, K, B – grupe, mineralne soli, mikroelemente… kalcijum, magnezijum, jod, natrijum, kaliju, fosfor, cink… Bakar, kobalt i gvožđe u medu pogoduju lečenju anemije, a med sadrži još i amino kiseline, enzime i organske kiseline potrebne za izgradnju i funkcije organizma. Svakodnevna upotreba meda može pomoći čoveku da uspešnije održava dobro zdravlje i produži svoj radni i stvaralački vek. Preporučuje se od 60 -100 grama za odrasle, a za decu do polovine ove količine na dnevnom nivou.

Ove vežbe možete raditi SVAKI DAN, bez obzira u kakvoj ste formi!

propolis
Foto: Profimedia

VI IH BACATE A ONE SU NEPROCENJIVE: Evo ZAŠTO su semenke LUBENICE tako DOBRE za organizam!

3. MED JE JEDINA NAMIRNICA KOJA NEMA ROK TRAJANJA

U Tutankhamonovoj grobnici pronađen je jestivi med star više od 3000 godina što dokazuje činjenicu da, dobro zatvoren i čuvan na tamnom mestu ima neograničen rok trajanja. Bitno je da bude zaštićen od vlage, i to najbolje u staklenoj ambalaži. Najbolje se čuva na temperaturi od 5 do 10 stepeni u provetrenim prostorijama, a smrzava se na – 17 stepeni i tada se njegov volumen smanjuje za 10 odsto.

4. KRISTALIZACIJA MEDA JE ZAPRAVO DOBAR ZNAK

Ljudi često izbegavaju da kupe kristalizovan med, misleći da je pokvaren i neprirodan što je pogrešno. Upravo kristalizacija potvrđuje da je reč o potpuno prirodnom stanju. Do nje dolazi zato što glukoza u medu pri određenoj temperaturi ne može opstati u tečnom stanju pa se stvaraju kristali, a med tako dobija kremast izgled.

5. KADA MED GUBI SVOJA LEKOVITA SVOJSTVA?

Na temperaturama od 40 °C i naviše med gubi lekovita svojstva, pa pripazite da ga ne koristite u prevrućim čajevima. Takođe, nemojte koristiti metalnu kašičicu za med jer može doći do reakcije organskih kiselina i metala, što je štetno po zdravlje i uništava vitamine u proizvodu. Zato uzmite drvenu, porculansku ili plastičnu kašičicu.

OVO VAS NADIMA: Mnoge ŽENE imaju ovaj PROBLEM, a poznata BLOGERKA otkriva KAKO da ga se rešite! (FOTO)

med na usnama
Foto: Profimedia

REŠITE SE INFEKCIJA: Ispravan način KAKO da postavite VAGINALETU da bi ona zaista DELOVALA!

6. KAKO SE MED NAJPRAVILNIJE KONZUMIRA I KAD JE NAJEFIKASNIJI?

Najviše lekovitih svojstava meda u organizam ćete uneti ako ga rastopite u toploj vodi i popijete, ili nekoliko minuta držite pod jezikom zbog optimalne apsorpcije njegovih lekovitih supstanci. Za one koji žele da izgube kilograme najbolje je da uveče pre spavanja pojedu kašičicu meda sa malo mlake vode.

7. PČELE SU NEVEROVATNE VREDNICE

Da bi skupile kilogram meda pčele moraju obići oko deset miliona cvetova, a prelaze u proseku oko 450.000 kilometara. Od jednog skupljanja nektara pčele u košnicu donosi teret ravan polovini njene težine od deset grama. Smatra se da oko 50.000 pčela u jednom letu može u košnicu doneti oko kilogram nektara. Takođe, one imaju savršenu memoriju za vreme i prostor, te razlikuju više od 130 različitih mirisa.

8. KOJI MED JE NAJBOLJI, NAJKORISNIJI I NAJZDRAVIJI

Kada kupujete med potrebno je da prvo obratite pažnju na njegove lekovite osobine, jer nije svaki med isti s obzirom na to da njegov kvalitet i lekovitost zavisi od biljaka od kojih je napravljen. Bagremov med ubraja se u najcenjenije vrste meda. Pomaže kod nesanice, vrtoglavice, umiruje nervni sistem, leči plućne bolesti, opstipaciju i reguliše probavu, smanjuje stres, pomaže kod infekcije, jača imunitet…

TELO VAM SE PREGREJALO: Ovo su tri ZNAKA da ODMAH morate da se SKLONITE sa sunca!

med i pčela
Foto: Profimedia

Dovedite izgled do SAVRŠENSTVA! Ovo su 10 najboljih fitnes aplikacija!

9. ONAJ KO PATI OD BOLESTI SRCA I KRVNIH SUDOVA NIKAKO NE SME DA KORISTI OVAJ MED!

Lipov med je dobar kod prehlade, upale probavnih organa, organa za disanje i nekih bubrežnih oboljenja. Pospešuje metabolizam pa samim tim ima značaja kod izbacivanja štetnih materija iz organizma. Med od lipe smiruje grčeve i primenjuje se protiv bubrežnih bolesti, protiv prehlade i pomaže pri iskašljavanju. Ne sme se davati osobama koje pate od bolesti srca i krvnih sudova; tim osobama najbolje je davati livadski med. On brzo vraća energiju i ubrzava oporavak organizma. Kao i med od lavande, koji je odličan i za osobe sa niskim krvnim pritiskom.

10. AKO KORISTITE KOZMETIKU PRAVLJENU OD OVE VRSTE MEDA, ZNAJTE DA JE NAJKVALITETNIJA!

Med od uljane repice jedan je od najcenjenijih u svetu. Veoma je bogat polenom i mineralima, a kristališe veoma brzo i to finim sitnim kristalima, te se zbog te osobine koristi u kozmetologiji.

11. NAJEFIKASNIJI JE LEK ZA ISKAŠLJAVANJE

Kaduljin med koristi se protiv prehlada, jer omogućava lakše izbacivanje sluzi iz dušnika i bronhija. Osim za lečenje respiratornih organa, odličan je za jačanje imuniteta.

ONA JE VAŽNIJA NEGO ŠTO MISLITE! Evo KAKO nam VODA pomaže da PLENIMO izgledom!

Limun i med
Foto: Profimedia

UVEK STE SE PITALI: Ovo su glavne razlike između keto i paleo dijete!

12. EFIKASAN I KOD REUME

Vreskov med pomaže protiv reume, bolesti mokraćnih kanala i bubrega. Najčešće se koristi u čajevima od breze, kamilice i šipurka.

13. DOBAR JE KAO PROTIVOTROV

Šećeri iz meda su svestrana protivotrovna sredstva koja potpomažu izlučivanju otrova iz organizma, regulisanju funkcija nervnog sistema, širenju krvnih sudova i pojačavaju izlučivanje mokraće.

14. Pčelinji dar  

Pčele su smatrane stanovnicima raja. Njihov nektar bio je hrana bogova. Ubiti pčelu smatralo se za jedan od najvećih ljudskih grehova. Cenio se poput bogatstva, te je bio i sredstvo plaćanja.

INTIMNA FRIZURA - DA! Ali... Znate li koja je TEHNIKA izuzetno OPASNA po vaše ZDRAVLJE?

cimet i med
Foto: Profimedia

VRUĆE VAM JE: Evo gde GREŠITE pa temperature POSTAJU sve NESNOSNIJE!

15.  Najbolji je prirodan 

Pri kupovini obratite pažnju da nije fermentisan i hemijski napravljen dodavanjem veštačkih zaslađivača, konzervanasa i ostale hemije. Med je otporan na bakterije i uništava ih u velikom broju, pa mu nisu potrebne dodatne hemikalije i konzervansi da bi se očuvao.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Fog
-1 Beograd