clear sky
19°C
17.05.2024.
Beograd
eur
117.105
usd
107.8514
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

STARINSKI ČUPAVCI sa kokosom i čokoladom: Baka Jela sa vama deli svoju TAJNU najmekšeg biskvita, ključ je u ova 2 sastojka

12.09.2023. 07:44
Piše:
Srbija Danas
bakina kuhinja
bakina kuhinja / Izvor: Foto: YouTube printscreen/Jelajelena Petrovic

Jednostavan kolač koji se lako pravi, a ostaje svež i mekan po nekoliko dana

Najukusniji dezert koji obožavaju svi - čupavci. Kolač koji podseća na detinjstvo oduševiće sve njegove ljubitelje posebno zato što ga baka Jela pravi na svoj način. 

Prave se od jednostavnih sastojaka koje svaka domaćica ima kod kuće, a uspevaju iz prve. Ukoliko ste se uželeli starinskih kolača, onda je ovaj recept idealan za vas.

NAJZDRAVIJI "KOROV" koji POSTOJI - Ne baca se nijedan deo biljke, imate je u dvorištu, a nezamenjiva je u jačanju imuniteta

NAJZDRAVIJI "KOROV" koji POSTOJI - Ne baca se nijedan deo biljke, imate je u dvorištu, a nezamenjiva je u jačanju imuniteta

PITA koja je ukusnija od BUREKA! Potrebno vam je samo 10 minuta da biste je spremili po starom PROVERENOM bakinom receptu

PITA koja je ukusnija od BUREKA! Potrebno vam je samo 10 minuta da biste je spremili po starom PROVERENOM bakinom receptu

Potrebno je:

  • 3 jaja
  • 3 kašike sećera
  • 4 kašike brašna
  • 3 kašike ulja
  • 1/2 praška za pecivo

Krem:

  • 2 jaja
  • 100 gr čokolade
  • 3 kašike sećera
  • čokoladno meleko
  • 200 ml mleka
  • 50 gr čokolade
  • 100 gr kokosa

Priprema:

Umutiti jaja sa šećerom, dodati brašno sa praškom za pecivo i ulje. Sve izjednačiti i izliti u pleh od rerne oblozen pek papirom. Peći na 180 stepeni C oko 15 minuta. Vruć biskvit urolati tako da gornji deo bude spolja. U šerpu staviti jaja i šećer i izmutiti mikserom. Staviti na ringlu, pa smanjiti u pola i mešati. Ubaciti 100 gr čokolade i kocku maslaca. Mešati dok se potpino ne zgusne i počne se odvajati od dna. Treba oko 7-8 minuta. Dobro ohladiti, pa ga izmiksati.

Mleko sa čokoladom prokuvati da se cokolada istopi (treba dodati i kocku maslaca, ja nisam). Biskvit odmotati, pa ga premazati čokoladnim kremom. Uviti ponovo, pa ga ostaviti 10 minuta da upije. U činiju sipati kokos. Mleko sa čokoladom mora biti prohlađeno. Rolatiće na dva prsta širine provući kroz čokoladno mleko, pa uvaljati u kokos. Ređati u tanjir. Ostaviti u frizider na sat vremena, pa služiti.

 Božanstven ukus. Nisam skoro tako nešto probala. Bolje nego sama torta! Vrhunsko!