DRPANA PRASETINA po tradicionalnom receptu: Prelepo i ukusno sočno meso topiće se u vašim ustima
Ako do sada niste imali priliku da napravite drpano prase ili cepaknu prasetinu, preporučujemo vam da isprobate ovaj sjajan recept.
Ovo nije recept za jelo koje ćete moći da spremite na brzinu, ali je zato jelo u kome ćete dugo i sa slašću uživati dok vam se bude topilo u ustima.
Ovo jelo je popularno u mnogim srpskim domovima, a posebno je popularno u prazničnim prilikama. Obično se priprema od svinjskog mesa, tačnije od svinjskog vrata ili prsne kosti, a naziv "drpano" se odnosi na način pripreme, gde se meso "drpa" ili raspada na komade tokom kuvanja, stvarajući mekanu i sočnu teksturu, a evo na koji način da ga pripremite sami kod kuće.
Sastojci:
- svinjski but
- crni luk
- beli luk
- šargarepa
- peršun
- so
- biber
- aleva paprika
- kockica pileće supe
Priprema:
Crni luk iseći na polovine i naređati ga u šerpi. Okolo dodati naseckanu šargarepu, kao i nekoliko komada belog luka i peršuna. Meso dobro začiniti sa svih strana sa začinima po volji (možete koristiti so, biber i alevu papriku).
Potom meso staviti preko crnog luka da stoji na njemu, a u jedno lonče skuvati kockicu pileće supe i naliti u šerpu taman toliko da supa ne dodiruje meso. Šerpu dobro pokriti sa aluminijumskom folijom i peći sve 10 sati na 110 stepeni.
Na ovaj način dobićete drpano prase po tradicionalnom receptu, a ako želite još ovakvih recepata možete pogledati na Jutjub kanalu "Madness".